1. MUČI VAS BOL U KUKU I PREPONI?

Bol u kuku predstavlja bol u i okolo zgloba kuka. Različite povrede, oboljenja i deformiteti mogu izazvati bol u kuku i preponi. On može značajno uticati na mogućnost obavljanja svakodnevnih životnih aktivnosti, bavljenje sportom ili uživanje u različitim rekreativnim aktivnostima.

ZAKAŽITE PREGLED FIZIJATARA KAKO BISTE UTVRDILI ZAŠTO IMATE BOL U KUKU I PREPONI I EFIKASNO SE REŠILI TEGOBA!

bol u kuku i preponi

2. BOL U KUKU I PREPONI - KOJI SU NAJČEŠĆI RAZLOZI?

Bol u kuku i preponi može imati različite uzroke:

1. Koksartroza

Bol u kuku i nozi zbog koksartroze tipično se javlja kod pacijenata ≥ 50 god. ili nakon povrede. Ona je jedan od najčešćih razloga bola u kuku i preponi.

Reč je o oštećenju hrskavice kuka. Češće se javlja kod osoba ženskog pola i kod gojaznih pacijenata.

Na početku bolesti pacijenti osećaju bol u kuku i nozi  prilikom većeg opterećenja, dok su kasnije bolovi prisutni i u miru i noću. Pacijenti se mogu žaliti na bol u preponi i u predelu spoljašnje strane kuka, jutarnju ukočenost i otežan hod. Prilikom pregleda zapaža se ograničenje pokretljivosti u kuku. 

Dijagnoza se postavlja na osnovu rendgenskog snimka karlice sa oba kuka, a u ranim fazama magnetnom rezonancom.

Lečenje artroze kuka zavisi od stadijuma oboljenja. Neoperativno lečenje se naročito savetuje u ranim fazama oboljenja. Kod pacijenata sa prekomernom telesnom težimom ono uključuje smanjenje telesne težine. Uz to se savetuju lekovi i fizikalna terapija.

Umerene sportske aktivnosti koje ne opeterećuju kuk (plivanje, vožnja bicikla, hod) su preporučljive. Sportove sa većim opterećenjem i promenom pravca, kao što su tenis i dr. treba izbegavati. Ukoliko smanjenje telesne težine, promena životnih navika, lekovi i fizikalna terapija ne pomognu, mora se razmatrati operativno lečenje. Najčeša operacija je ugradnja veštačkog zgloba kuka. 

Pregled pacijenta sa bolom u kuku i preponi

2. Rehabilitacija nakon totalne ili parcijalne proteze kuka 

Kod preloma kuka ili izražene artroze kuka neophodna je zamena kuka veštačkim zglobom. Ugradnja totalne proteze kuka (totalna aloartroplastika) podrazumeva promenu čašice i glave butne kosti. Kod preloma vrata butne kosti može se zameniti samo glava butne kosti (parcijalna proteza kuka).

Nakon hirurškog lečenja cilj rehabilitacije je sa jedne strane da se spreče moguće postoperativne komplikacije (npr. tromboza dubokih vena), a sa druge strane da se obnovi funkcionalnost. 

Rehabilitacija podrazumeva pre svega jačanje mišića kuka, obnavljanje pokretljivosti u operisanom kuku i uspostavljanje normalne šeme hoda.

proteza kuka zbog bola u kuku

3. Avaskularna nekroza vrata butne kosti         

Bol u kuku i preponi može biti posledica avaskularne nekroze butne kosti. Ova bolest nastaje zbog nedovoljne prokrvljenosti vrata butne kosti. Najčešće je posledica prethodne povrede kuka, zloupotrebe alkohola i korišćenja steroida. Dijagnoza se postavlja na osnovu magnetne rezonance. Lečenje zavisi od stadijuma oboljenja i može biti neoperativno i operativno.

4. Oštećenje acetabularnog labruma 

Labrum kuka je vezivno-hrskavičava struktura slična meniskusu u kolenu. Lezije labruma mogu nastati kod različitih povreda ili oboljenja kuka.  Povreda labruma može uzrokovati oštećenja hrskavice. Na taj način ubrzava razvoj degenerativnih promena u kuku. U tom slučaju savetuje se hirurško lečenje. 

5. Škljocajući kuk  

Predstavlja stanje kod kojeg je pri pokretima kuka prisutno zvučno ili palpatorno škljocanje u kuku. Škljocanje u kuku može i ne mora da boli. Uzrok škljocanja može biti izvan ili unutar zgloba kuka. Vanzglobni uzrok može biti zadebljanje iliotibijalne trake  ili preskakanje tetive m. psoas major. Unutarzglobni izvori škljocanja u kuku najčeše su ruptura labruma i prisustvo slobodnog zglobnog tela.

6. Femoroacetabularni impidžment   

Bolovi u kuku i preponi naričito kod mladih ljudi mogu biti posledica ovog stanja. Usled deformiteta vrata butne kosti ili karlice pri pokretima fleksije i/ili rotacije u kuku nastaje bol. Takođe dolazi do ograničenja obima pokreta.

Postoje dva osnovna deformiteta -„cam“ (đna mestu gde glava butne kosti prelazi u vrat butne kosti) i „pincer“ (deformitet iruba karlične kosti).

Lečenje može biti konzervativno ili operativno (artroskopija kuka). Kod neoperativnog lečenja sprovodi se na prvom mestu jačanje i povećanje fleksibilnosti mišića koji stabilizuju kuk i trup.

7. Trohanterični burzitis 

Ovaj naziv nastao je zbog mišljenja da bol u predelu spoljašnje strane kuka nastaje zbog upale sluzne kese koja se tu nalazi.

Savremeni termin je bolni sindrom velikog trohantera zbog spoznaje da bol zapravo nastaje zbog slabosti mišića zadnjice. 

Kod ovog oboljenja se javlja osetljivost na dodir u predelu velikog trohantera. Bol se pojačava prilikom spavanja na bolnoj strani, sedenju sa prekrštenim nogama i dužim hodom. Oboljenje se javlja 4x puta češće kod žena u poređenju sa muškarcima. Jedan od najčešćih uzroka ovog stanja je slabost muskulature zadnjice.

trohanterični burzitis kao uzrok bola u kuku

Oboljenje se leči fizikalnom terapijom. Vežbe za jačanje mišića zadnjice imaju veoma važnu ulogu u oporavku. Injekcije kortikosteoroida samo su kraktoročno efikasne.

8. Sindrom piriformisa

Piriformis sindrom predstavlja „uklještenje“ išijadikusa ispod pirifromisa.

Ovaj mišić se nalazi duboko u sedalnom delu i pomaže u rotaciji kuka. Skraćenje piriformisa, npr. usled dugog sedenja, može dovesti do pritiska na išijadikus. Ovaj nerv prolazi ispod piriformisa na svom putu do noge.  

Tipično su prisutni blagi simptomi u smislu bola duboko u sedalnom delu koji se često širi u nogu. Kod izraženijih tegoba trnjenje i utrnulost se mogu javiti sa zadnje strane natkolenice. Ovi bolovi se često mešaju sa išijalgijom porekla kičme. Pri pregledu tipičan nalaz je bolna abdukcija i spoljašnja rotacija. Lečenje ovog oboljenja je konzervativno. 

vežbe istezanja kod piriformis sindroma koji uzrokuje bol u kuku

9. Meralgia parasthetica

Neprijatno oboljenje koje se prepoznaje po trnjenju i žarenju u u spoljašnjem delu butine. Razlog je uklještenje senzitivnog nerva u preponi koji inerviše deo kože gde se javljaju simptomi. Lečenje je u najvećem broju slučajeva konzervativno. Retko je potrebna operacija.

10. Bol u preponi

Bolovi u preponi mogu biti akutni. Tada je reč o istegnuću ili rupturi primicača ili pregibača kuka. Kada je bol u preponi hroničan mora se razmišljati o tome da je porekla:

1. aduktora kuka (tendinopatija primicača kuka)
2. iliopsoasa (tendinopatija iliopsoasa)
3. pubične kosti (osteitis pubis, edem pubične kosti, oštećenje pubične aponeuroze)
4. prepone (slabost zadnjeg zida ingvinalnoga kanala ili ingvinalna hernija)
5. zgloba kuka 

11. Tendinopatija primicača kuka

Povreda primicača najčešće nastaje zbog preoterećenja tetiva primicača.  Pacijenti se često žale na bol u preponi. Uobičajeno se javlja bol na početku aktivnosti, koji se smanjuje sa zagrevanjem, da bi se vratio po završetku aktivnosti. Provocirajuće aktivnostu su npr. trčanje i šutiranje.

Osnovni terapijski princip je smanjenje opterećenja i vežbe jačanja po protokolu za tendinopatije. Mirovanje neće dovesti do rešenja problema.

bol u preponi kod povreda primicača

12. Tendinopatija m. iliopsoasa

Ova povreda specifična je za sportove u kojima dominiraju sprintovi i udarci nogom.

Tendinopatija iliopsoasa uglavnom nastaje usled preopterećenja fleksora kuka ili neadekvatnoga lečenja nakon akutne povrede.

Dijagnoza i prognoza tendinopatije pregibača kuka određuje se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i nalaza ultrazvuka ili magnetne rezonance. Veoma je važno klinički pregled upotpuniti detaljnom funkcionalnom analizom.

Uspešno se leče konzervativno, pri čemu je kineziterapija glavni klinički „alat“ u procesu rehabilitacije.

Osnovni terapijski princip je smanjenje opterećenja i vežbe jačanja po protokolu za tendinopatije. Mirovanje neće dovesti do rešenja problema.

13. Tendinopatija hamstringsa  

Ovo je čest uzrok bola u zadnjoj loži. Proksimalna tendinopatija hamstringsa se javlja na mestu pripoja mišića zadnje lože na karlici. Česta je povreda preopterećenja u sportovima gde dominiraju istezanja i trkanje.

Pacijenti se žale na bol u donjem sedalnom delu kada trče, naročito pri ubzranju ili bržem tempu trčanja. Bol je intenzivan po prirodi. Sedenje na tvrdim površinama takođe može biti neprijatno. 

Lečenje podrazumeva smanjenje opterećenja i postepeno povećanje opterećenja kroz program jačanja. 

bol u kuku i preponi

14. Povreda mišića aduktora kuka

Istegnuće ili ruptura primicača kuka relativno su česte mišićne povreda u sportu. Najčešći mehanizmi nastanka povrede su promena smera, šutiranje nogom, brzo istezanje, kao i skokovi.  Dugi primicač je najčešće povređen. Dijagnoza i prognoza povreda primicača kuka temelje se na kombinaciji rezultata anamneze, kliničkog pregleda i magnetne rezonance. Povrede primicača kuka uspešno se leče fizikalnom terapijom.

3. DIJAGNOZA KOD BOLA U KUKU I PREPONI

Lečenje bola u kuku i preponi započinje postavljanjem tačne dijagnoze.

Pregled fizijatra je prvi korak u lečenju bola u kuku!

Ukoliko postoji potreba specijalista fizijatar može uratit ultrazvuk mekih tkiva na licu mesta. Nekada su potrebne dodatne dijagnostičke procedure (rendgen, magnetna rezonanca).

4. LEČENJE BOLA U KUKU I PREPONI - KAKO FIZIKALNA TERAPIJA MOŽE POMOĆI?

Nakon pregleda specijalista fizijatar će odrediti precizan plan rehabilitacije. Takođe će proceniti vreme vašeg oporavka. 

U zavisnosti od dijagnoze lečenje može obuhvatiti:

1. MEDIKAMENTOZNU TERAPIJU

 Najčešće se savetuju lekovi za smanjenje upale i bolova.

2. FIZIKALNU TERAPIJU

Fizikalna terapija kod bolova u kukovima podrazumeva primenu različitih fizikalnih procedura:

  1. elektroterapija
  2. magnetna terapija
  3. tekar terapija
  4. HILT
  5. kineziterapija

Kineziterapijom se postiže povećanje pokretljivosti i jačanje mišića kuka. Specifičan program vežbi ključ je oporavka kod tendinopatija iliopsosasa, aduktora i hamstringsa. Shockwave terapija takođe ima važnu ulogu u lečenju tendinopatija u predelu kuka.

vežbe za jačanje mišića kuka kod bola u kuku i preponi

Za lečenje bola u kuku i preponi od velikog značaja je procena i korekcija faktora rizika, koji mogu sprečiti pojavu budućih povreda. Faktori rizika nabolje se otkrivaju prilikom funkcionalnog testiranja.

Praćenjem vaših simptoma i funkcionalnog oporavka određivaćemo brzinu oporavka i proceniti vašu spremnost za povratak dnevnim i sportskim aktivnostima. 

5. VEZBE ZA BOL U KUKU

Ove vežbe su korisne kod pacijenata koji imaju bol u kuku.

1. PODIZANJE NOGE

 

vežbe za bol u kuku

Lezite licem nadole, ili  okrenite glavu na jednu stranu ako vam je tako udobnije. Zategnite mišiće stomaka i zadnjice kako biste jednu nogu lagano podigli od poda, dok vam kukovi ravni na podlozi. Držite ovu poziciju 5 do 10 sekundi i ponovite 3 puta.

2. MOST

vežbe za bol u kuku

Lezite licem nadole, ili  okrenite glavu na jednu stranu ako vam je tako udobnije. Lezite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima na podu ili krevetu. Podignite karlicu i donji deo leđa od poda. Zadržite položaj pet sekundi, a zatim se polako spustite.

3. SPOLJAŠNJA ROTACIJA KUKA (SEDEĆI)

vežbe za bol u kuku

Sedite sa savijenim kolenima i spojenim stopalima. Pritisnite kolena prema podu koristeći ruke po potrebi. Alternativno, lezite na leđa i razdvojite kolena, držeći stopala zajedno. Podignite pokret do tačke kada osetite istezanje, zadržite oko 10 sekundi i opustite se. Ponovite 5-10 puta.

4. SPOLJAŠNJA ROTACIJA KUKA (LEŽEĆI)

vežbe za bol u kuku

Lezite sa savijenim kolenima i ravnim stopalima na krevetu, u širini kukova. Pustite da jedno koleno padne prema krevetu, a zatim ga vratite gore. Držite leđa ravna na krevetu.

5. KLIZANJE PO PODLOZI
vežbe za bol u kuku

Lezi na leđa. Savijte nogu i povucite koleno prema grudima. Ponovo povucite petu nadole i polako ispravite koleno.

6. FLEKSIJA U KUKU

vežbe za bol u kuku

Držite se za radnu površinu i marširajte na licu mesta kako biste naizmenično podigli kolena ka grudima. Vaš fizioterapeut može preporučiti da ne podižete koleno iznad nivoa kuka.

7. EKSTENZIJA U KUKU

vežbe za bol u kuku

Pomerite nogu unazad, držeći koleno ravnim. Čvrsto stisnite zadnjicu i zadržite pet sekundi. Ne naginjite se napred. Ponovite sa drugom nogom. Držite se za stolicu ili radnu površinu za podršku.

8. ABDUKCIJA KUKA (STAJANJE)

vežbe za bol u kuku

Stanite sa jednom rukom oslonjenom na naslon stolice ili radnu površinu za podršku. Podignite nogu ravno u stranu. Zadržite pet sekundi, a zatim polako spustite nogu. Pokušajte da držite telo ravno. Ponovite pet puta na svakoj strani. Ovu vežbu možete raditi i ležeći na boku.

9. PETA KA ZADNJICI

vežbe za bol u kuku

Savijte koleno da povučete petu prema zadnjici. Držite kolena paralelno, a čašicu kolena usmerenu ka podu.

10. ČUČNJEVI

vežbe za bol u kuku

Držite se za stolicu ili radnu površinu za podršku. Čučnite dok vam koleno ne bude direktno iznad nožnog prsta. Kolena ne bi trebalo da idu ispred nožnih prstiju. Vratite se u svoj normalan stojeći položaj. Ponavljajte sve dok više ne možete, odmorite se jedan minut, a zatim ponovite još dva puta. Kako napredujete, pokušajte da čučnete malo dalje, ali ne savijajte kolena iznad pravog ugla.

11. VEŽBE JAČANJA KVADRICEPSA U KRATKOM LUKU

vežbe za bol u kuku

Zamotajte peškir i stavite ga ispod kolena. Držite zadnju stranu butine na peškiru i ispravite koleno da podignete stopalo od poda. Zadržite pet sekundi, a zatim polako spustite

12. VEŽBE ZA KVADRICEPS
vežbe za bol u kuku

Povucite stopalo i prste prema sebi, dok držite nogu ispravljenu i čvrsto gurnite koleno o pod. Trebalo bi da osetite stezanje u prednjem delu noge. Zadržite pet sekundi i opustite se. 

13. PODIZANJE NOGU

vežbe za bol u kuku

Lezite na leđima. Povlačite naizmenično kolena ka grudima, držeći drugu nogu ravnom. Podignite pokret do tačke kada osetite istezanje, zadržite oko 10 sekundi i opustite se. Ponovite 5-10 puta. Ako je ovo teško, pokušajte da povučete petu po podu prema dnu za početak, a kada vam bude udobno, pokušajte da podignete koleno kao gore.

6. ZAKLJUČAK

Bol u kuku predstavlja čest simptom mnih različitih stanja. Profesionalni tim ordinacije Tendo Vaš Fizijatar na čelu sa Prof. dr Emiija Dubljanin Raspopović tu je da Vam pomogne stručnim pregledom fizijatra i profesionalnim pristupom tima fizioterapeuta. 

ZAKAŽITE PREGLED!

IZVORI:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/hip-pain/
  2. https://www.healthline.com/health/hip-pain
  3. https://versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/hip-pain/
  4. https://www.mayoclinic.org/symptoms/hip-pain/basics/definition/sym-20050684
  5. https://versusarthritis.org/about-arthritis/exercising-with-arthritis/exercises-for-healthy-joints/exercises-for-the-hips/