Specijalista Za Lečenje Skakačkog Kolena

1. Šta je skakačko koleno?

To je jedan od najčešćih razloga bola u kolenu. Bol ispod čašice sa prednje strane kolena karakterističan je za ovo stanje.  

Ako je reč o svežoj upali koristimo termin patelarni tendinitis, a ako tegobe traju duže reč je o patelarnoj tendinopatiji.

skakačko koleno (patelarni tendinitis)

2. Zašto nastaje skakačko koleno?

Upala ove tetive nastaje kod njenog preopterećenja, najčešće usled naglog povećanja opterećenje. To se najčešće dešava prilikom trčanja, čučanja, skakanja, i penjanja uz stepenice. Drugi naziv za ovu povredu je „skakačko koleno“, upravo zato što se češće javlja u sportovima gde ima puno skakanja.

Ova povreda češće se javlja kod dečaka u fazi intenzivnog rasta, kod osoba sa prekomernom telesnom težinom i kod smanjenje fleksibilnost kvadricepsa.

3. Kako znate da imate skakačko koleno?

Ukoliko imate jasno lokalizovan bol ispod čašice koji se pojačava opterećenju možete posumnjati da imate problem. Tipično je da se bol smanjuje kada se noga zagreje. Vremenom medjutim bol postaje stalno prisutan.

4. Kako se postavlja dijagnoza skakačkog kolena?

Prvi korak u lečenju je pregled specijaliste fizijatra. Anamneza i podaci su najčešće dovoljni da se postavi dijagnoza. Na licu mesta lekar fizijatar može uraditi ultrazvuk mekih tkiva.

5. Kako se leči skakačko koleno?

Najvažnija mera u lečenju upale patelarne tetive je smanjenje opterećenja. Koleno možete opteretiti onoliko koliko možete sprovoditi aktivnosti bez bola.

Nemojte mirovati! Važno je samo da ni jedna vaša aktivnost ne provocira bol veći od 3/10. Ukoliko to nije moguće privremeno obustavite aktivnosti koje provociraju bolove.

6. Fizikalna terapija ima važno mesto u lečenju upale patelarne tetive. Mogu se koristi različiti fizikalni agensi, kao npr. elektroterapija, HILT laser i tekar terapija. Shockwave terapija takođe ima značajno mesto u lečenju ove povrede. Injekcione terapije, kao što su PRP se ne savetuju za lečenje upale patelarne tetive.

Od najvećeg značaja za oporavak su vežbe za jačanje mišića kvadricepsa!

Savetuje se jačanje i mišića potkolenice i sedalne regije. Doziranje ovih vežbi predstavlja najveći izazov u oporavku.

Vežbe za upalu patelarne tetive (skakačko koleno)

Funkcionalno testiranje može otkriti nedostatke koje doprinose nastanku ove povrede.

Oporavak može trajati različito dugo. Ponekada je potrebno i do pola godine do punog oporavka. Zato strpljenje ima važnu ulogu u oporavku od ove povrede.