Tekar Terapija - Fizikalna Terapija Dubokom Toplotom

Tekar terapija

1. Šta je tekar terapija i kako deluje?

Reč je o savremenoj elektroterapiji koja reaktivira cirkulaciju i limfatični sistem iznutra pospešujući na taj način prirodni proces oporavka.

2. Kako se primenjuje i kako deluje tekar terapija?

Ova metoda fizikalne terapije omogućava duboko zagrevanje tkiva pretvaranjem energije visokofrekventne struje u toplotu.  Na taj način pospešuju se prirodni mehanizmi oporavka  organizma. Upravo zbog toga ova fizikalna terapija omogućava značajno brže smanjenje bola, skraćenje vremena oporavka i poboljšanje funkcije.

3. Koje su prednosti tekar terapije?

Važno je istaći da ova fizikalna terapija pored njene efikasnosti ima još jednu veoma važnu prednost. Ona omogućava istovremeno izvođenje manuelnih tehnika od strane fizioterapeuta (masaža, drenaža). Upravo na taj način postiže se dvostruka korist za pacijenta.

Takođe, neophodno je znati da se tecar terapija može koristiti kod svežih povreda, jer se može primenjivati bez toplotnog efekta.

4. Da li je tekar terapija bolna?

Ne.

Terapija tekarom je veoma prijatna terapijska metoda. 

5. Gde se može koristiti tekar terapija?

Tekar terapije se mogu koristiti  u lečenju velikog broja akutnih i hroničnih stanja. Tu se ubrajaju povrede i oboljenja mišića, ligamenata, tetiva i zglobova.

Osnovni efekti koji si postižu primenom ove savremene metode su:

  1. oporavak i regeneracija tkiva
  2. smanjenje otoka i izliva
  3. obezboljavanje
  4. smanjenje napetosti mišića

Važno je napomenuti da su efekti ove terapije vidljivi već nakon prve primene. Ova terapija se može primenjivati bez ograničenja, tj. onoliko dugo koliko je to potrebno. Dodatno, reč je o jednoj od retkih procedura koja se može koristiti kod prisustva metala u zglobu. Postoji veoma mali broj kontraindikacija za primenu ove metode.

Tecar terapija ima značajno mesto u lečenju različitih sportskih povreda zbog svoje efikasnosti. Može se koristiti u svim fazama oporavka za smanjenje otoka, hematoma i bola. Takodje, veoma važnu ulogu ima i kod zdravih sportista. Kod njih nakon napornih treninga ili utakmica omogućava opuštanje mišića i njihovu bržu regeneraciju.

5. Da li postoje kontraindikacije za primenu ove terapije?

Tecar terapija se ne sme koristiti kod trudnica,  osoba koji imaju pejsmejker ili električne medicinske uređaje koje oslobađaju lekove.

6. Da li se ova terapija može koristiti  kod dece?

Ne postoje kontraindikacije za primenu ove terapijske metode kod dece. Odgovornost je lekara specijaliste da odredi kada i kako će se primeniti i izvoditi terapija.

7. Koliko terapija je potrebno pre nego što ću osetiti rezultat?

Broj terapija zavisi od dijagnoze. Ukoliko se adekvatno primenjuje značajne efekte možete osetiti već nakon prve terapije.

8. Koliko terapija mogu imati u toku nedelje?

Tekar terapija se može primenjivati bez ograničenja. Možete imati i više terapija tokom jednog dana.

9. Koji aparat koristimo?

Ponosni smo što u našoj ordinaciji možemo da Vas lečimo Winback aparatom pomoću kojeg se oporavaljaju sportisti različitih sportskih disciplina. Upravo ovaj aparat u svojoj opremi za lečenje sportista poseduju čuveni sportski klubovi i različite sportske federecije. Više o tome, kao i o samoj Winback terapiji možete pročitati na sledećem linku: http://www.winback.com/en/indications/. 

Tekar terapija cena možete proveriti  OVDE. Za sve dodatne informacije pozovite našu ordinaciju.