Specijalista za Lečenje Bola u Vratu

1. DA LI VAM BOLOVI U VRATU PRAVE PROBLEME?  

Bol u vratu je veoma čest problem!

Ukoliko se ne leči može da se pogorša. U najtežim slučajevima može biti potrebna i operacija. Bolovi u vratu mogu da vas ometaju u obavljanju dnevnih aktivnosti. Takođe, mogu biti uzrok neprijatnih simptoma, naročito ako postoji i bol u ruci. Srećna okolnost je da fizikalna terapija u velikom broju slučajeva može da homogne kod bola u vratu.

2. DA LI IMATE NEKI OD SLEDEĆIH SIMPTOMA?

Bolovi u vratu se često šire od potiljka, preko ramena do obe lopatice!

bol u vratu

Ponekad mogu biti prisutni i sledeći simtomi i znaci:

  • Protruzija glave („vratna grba“)
  • Trnjenje cele ruke ili šake („radikulopatija“)
  • Glavobolje i vrtoglavicame
  • Slabost ruke
  • Ukočenost vrata i mišića gornjeg dela dela
  • Bol u vratu i ramenima prilikom dugog sedenja ili stajanja
  • Čvorići u vratu i rameno-lopatičnoj regiji („trigger tačke“)

Bol u vratu i ramenima su često udruženi. Zato je važan pregled fizijatra koji će prilikom pregleda razlikovati šta je osnovni izvor bola. 

3. BOL U VRATU - NAJČEŠĆI UZROCI

1. Uklještenje nerva

Ukoliko postoji diskus hernija u vratu, ili suženje otvora gde živac napušta kičmu, može doći do uklještenja živca. U pojedinim slučajevima to može uzrokovati bol u vratu ramenima i trnjenje u ruci koji se pruža do šake i prstiju. Ovo stanje naziva se „radikulopatija“.

2. Istezanje mišića vrata

Do istezanja mišića vrata može doći zbog preopterećenja. Najčešći uzrok je dugotrajno sedenje za kompjuterom kada dolazi do opterećenja vrata. U pojedinim slučajevima nakon dužeg vremena dolazi do protruzije glave i nastanka „vratne grbe“. Jačanje mišića vrata i ramena ima veoma važnu ulogu u spečavanju ovog problema. 

bol u vratu

3. Oboljenja vratne kičme

Određena oboljenja mogu biti uzrok bola u vratu. To su npr. reumatoidni artritis, meningitis ili karcinom.

4. Povrede vrata

Trzajna povrata vrata („whiplash sy“) je najčešći tip povrede koji uzrokuje bol u vratu. Ove povrede dovode do brzog pomerenja glave napred-nazad, što dovodi do istezanja mišića vrata. U težim slučajevima može doći i do preloma kičmenih pršljenova vrata. Trzajna povreda vrata obično se pogoršava 1-2 dana nakon povrede kada se razvije otok tkiva. To može dovesti do glavobolje, bola pri pokretima vrata, i trnjenja u rukama. Pacijenti često mogu imati dugotrajnu slabost mišića vrata, što može biti uzrok problema u budućnosti ukoliko se ne leči adekvatno.

5. Degenerativne promene vratne kičme (spondiloza, cervikalni sindrom)

Degenerativne promene koje nastaju sa starenjem mogu dovesti do trošenja hrskavice kičmenih pršljenova u vratu. Takodje, se sa godinama diskusi koji se nalaze izmedju kičmenih pršljenova isušuju i smanjuju. Ovakve promene mogu dovesti do značajnog smanjenja rastojanja izmedju pršljenova. Posledica toga mogu biti okoštavanje kičme i uklještenje živaca. Zbog okoštavanja može doći i do pritiska na  otvore gde nervi izlaze iz kičmene moždine ili samu kičmenu moždinu. To može dovesti do nastanka suženja kičmenog kanala (spinalna stenoza vratne kičme). Spinalna stenoza može uzrokovati različite simptome od hroničnog bola do trnjenja i utrnulosti ruku. U težim slučajevima može doći do lošeg balansa, bola u nogama i otežanog ili izmenjenog hoda.

6. Bol nakon operacije vratne kičme

Operacije diskus hernije vratne kičme danas su česte. Postoji više hirurških intervencija za lečenje različitih uzroka bola u vratu. Najčešće operacije za vratnu kičmu su “cervikalna fuzija” i “discektomija”.  Postoperativna rehabilitacija je neophodna radi postizanja optimalnog ishoda i povratka svakodnevnim životnim aktivnostima. 

4. KAKO FIZIKALNA TERAPIJA MOŽE DA POMOGNE KOD LEČENJA BOLOVA U VRATU?

Dobra vest je da većina bolova i problema u vratu, bez obzira na težinu kliničke slike može da se leči fizikalnom terapijom.

Lečenje bolova u vratu započinje pregledom fizijatra!  

On će utvrditi karakteristike vašeg bola. Pregled kod fizijatra će takođe omogućiti da se ustanovi da  da li postoji utrnulost i gubitak mišićne snage. Takođe, se mogu otkriti promene refleksa na gornjim ekstremitetima. 

Ukoliko je potrebno fizijatar će vas uputiti na dodatnu dijagnostiku kao što su radiografija vrata, magnenta rezonanca vrata ili elektroneurofiziološko ispitivanje (EMNG).

vratna kičma

Nakon pregleda kod fizijatra odrediće se plan lečenja.

Cilj lečenja kod bola u vratu je smanjenje bola, povećanje pokretljivosti i snage mišića vrata i smanjenje spazma.  Različiti lekovi i fizikalni agensi (ultrazvuk, elektroterapija, HILT laser, tekar) se koriste u ove svrhe. Veliku ulogu ima i trakcija kičme, koja dovodi do smanjenja pritiska na koren nerva i druge strukture kičme.  Shockwave terapija  se može koristiti za razbijanje bolnih čvorića u vratu i leđima („miogeloze"). Naši terapeuti će sprovoditi sa vama vežbe kako bi obnovili snagu vratnih mišića i pokretljivost vrata i smanjili rizik od budućih epizoda bola u vratu. 

Pročitajte ovde koji je optimalan položaj za spavanje kod bola u vrtu u kako izabrati jastuk za spavanje.