Specijalista za Lečenje Povreda Meniskusa

1. Povreda meniskusa - o čemu pričamo?

Povreda meniskusa je čest uzrok bola u kolenu. Meniskusi su hrskavičave strukture polumesečastog oblika koje smanjuju trenje između butne kosti i kosti potkolenice.  Takođe učestvuju u ishrani zglobne hrskavice, vlaže zglob i obezbeđuju stabilnost zglobu. 

Postoje spoljašnji (lateralni) i unutrašnji (medijalni) meniskus. 

Meniskusi su napravljeni od specijalne vrste hrskavice, koja im daje čvrstu konzistenciju otpornu na opterećenje i istezanje. Nakon adolescencije, meniskusi imaju lošu vaskularizaciju, što znači da im treba više vremena za zarastanje.

različite vrste rascepa meniskusa

2. Zašto nastaju povrede meniskusa?

Povrede menikusa najčešće nastaju u sportu. To su najčešće povrede kolena. Unutrašnji (medijalni) meniskus se češće povređuje od lateralnog. Povrede meniskusa su često udružene sa drugim povredama kolena, kao što je npr. povreda prednjih ukrštenih ligamenata.

Pored akutnih povreda postoje i degenerativne promene meniskusa. Njih treba posmatrati u sklopu artroze kolena (gonartroza) i normalnog procesa starenja. One se javljaju kod starijih osoba.

Povreda meniskusa u sportu

3. Kod koga postoji rizik od povrede meniskusa?

  • Javljaju se 4x češće kod muškaraca
  • Čeće se javljaju kod sportista koji se bave kontaktnim sportovima i onima u kojima ima skakanja (npr. košarka)
  • Povećana telesna težina povećava povećava rizik od nastanka povrede

4. Da li treba da brinem ako imam povredu meniskusa?

Ne. Sa adekvatnim savetom i rehabilitacijom najveći broj ovih povreda ima pozitivan ishod. Takođe, veliki broj povreda meniskusa ne uzrokuju nikakav bol. Pojedini slučajevi, kod kojih postoje mehanički simptomi (blokada kolena) ili kada se simptomi ne smanjuju uprkos adekvatnoj fizikalnoj terapiji, zahtevaju hirurško lečenje.

5. Koji su naješći simptomi povrede meniskusa?

  • Bol u kolenu (sa unutrašnje strane)
  • Mehanički znaci (preskakanje, nestabilnost, zaključavanje)
  • Otok kolena

Povrede meniskusa mogu biti praćene postojanjem Bekerove ciste.

6. Šta mogu da preduzmem?

Najvažniji korak je da posetite lekara.

Specjalista fizijatar ili ortoped mogu postaviti adekvatnu dijagnozu detaljnim uzimanjem anamneze i pregledom vašeg kolena. Specijalni testovi koji su deo kliničkog pregleda mogu da pomognu postavljanju dijagnoze i isključe povrede drugih struktura kolena. Ukoliko lekar specijalista proceni da je potrebno će vas poslati na dodatnu dijagnostiku, npr. magnentnu rezonancu.

Kao deo vašeg lečenja, vaš lekar će vam pomoći da bolje razumete vašu povedu i šta treba da preduzmete za optimalni oporavak povrede vašeg meniskusa. To podrazumeva između ostalog smanjenje opterećenja. Važan deo lečenja je fizikalna terapija.

Kod svežih povreda savetuju se standardne mere za lečenje akutnih povreda - krioterapija, elevacija i kompresija. One mogu pomoći oporavku funkcije kolena.

7. Koliko traje oporavak?

Dužina oporavka zavisi od nekoliko faktora. Tu spadaju lokalizacija lezije meniskusa, postojanje udruženih povreda i posvećenost rehabilitaciji. Može biti potrebno i 3-6 meseci za postizanje poboljšanja.

8. Kako izgleda lečenje?

Lečenje povreda meniskusa zavisi od faze povrde. Na samom početku savetuju se mere za smanjenje otoka i održavanje pokretljivosti kolena. Tu važnu ulogu igraju fizikalne procedure (krioterapija, elektroterapija, magnetna terapija, tekar i dr.).

Mišićna masa u ranoj fazi može se održavati elektrostimulacijom mišića. Sa smanjenjem otoka i bola uvodi se sve intenzivnija kineziterapija. Cilj je da se ojača muskulatura i pacijent pripremi za povratak normalnim dnevnim i sportskim aktivnostima života. Okluzivni trening ima važnu ulogu u ranoj fazi oporavka. On omogućava  očuvanje mišićne mase i hipertrofiju mišića čak iako vežbanje sa većim opterećenjima nije dozvoljeno.