Specijalista za Lečenje de Quervainove bolesti (De Kervenov sindrom)

1. Šta je de Quervainova bolest?

De Quervaionva bolest je često uzrok bola u palcu. Reč je povredi preopterećenja dve tetive palca - Abductor Pollicis Longus (APL) i Extensor Pollicis Brevis (EPB). One prolaze ispod fibroznog tunela na prelasku preko ručja. Na tom mestu se može doći do njihove iritiacije i zapaljenja. 

de Kervenov sindrom

2. Zašto nastaje de Kervenov sindrom?

De Quervainova bolest  je zapravo povreda prenaprezanja ručja koje dovodi do upale tetiva APL i EPB. Aktivnosti koje često provociraju upalu tetiva su podizanje teških predmeta ili naporne aktivnosti, kao što su rad u bašti ili težak manuelni rad. Mnogo češće nastaje kao posledica ponavljanih aktivnosti koje su manje naporne tokom više nedelja ili meseci. Tu spadaju aktivnosti kao što su rad u domaćinstvu, ili igranje sportova (npr. golf). Kucanje poruka na telefonu ili igranje igrica u poslednje vreme sve češće uzrokuju bol u palcu. Zbog toga ovaj sindrom u poslednje vreme sve češće nosi naziv "gejmerski palac".

de Kervenov sindrom

Ubedljivo najčešće se bol u palcu zbog upale tetiva viđa kod mladih majki zbog čestog podizanja odojčadi i dece.

de Kervenov sindrom

3. De Quervainova bolest - šta mogu da uradim ukoliko imam bol u palcu?

Najvažniji korak u lečenju de Kervenovog sindroma je pregled specijaliste fizijatra.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih simptoma. Retko je potrebna dodatna dijagnostika.

Neki od koraka u lečenju ovog sindroma koje će vam predložiti fizijatar nakon pregleda su:

1. Smanjenje opterećenja

Prvi i najvažniji korak u lečenju je smanjenje aktivnosti koja dovodi do problema. Ukoliko ne možete u potpunosti da obustavite aktivnosti, pokušajte barem da je ograničite koliko god je to moguće.

Ako radite u kancelariji korišćenje ergonomskog miša ili tastature može pomoći da se smanji opterećenje ručja uzrokovano radom.

Ergonomski miš

Ergonomska tastatura

2. Fizikalna terapija

Specijalista fizijatar nakon pregleda vam može prepisati medikamentoznu i fizikalnu terapiju. Cilj terapije je da se smanji bol i upala tetiva. Pored klasičnih fizikalnih terapija (elektoterapija, ultrazvuk, magnetna terapija), veliku efikasnost pokazale su savremene fizikalne terapije (tekar terapija). 

3. Nošenje ortoze za palac

Nošenje ortoze za palac koje ograničava pokrete palca smanjuje opterećenje tetiva. Na taj način se omogućava brže smanjenje upale tetiva palca.

Ortoza za palac

Koliko ove mere ne daju rezultat sledeći korak je infiltracija tetive kortkosteroidima. Mala doza kortikosteroida ubrizgava se u ovojnicu tetiva. Ukoliko ne reši probem u potpunosti procedura se može ponoviti.