Lečenje i Rehabilitaciju Sportskih Povreda

1. Šta su sportske povrede?

Rehabilitacija povreda u sportu je važna oblast kojom se bavimo. Sportske povrede su česte. One obuhvataju povrede mišića, tetiva, ligamenata i zlobova.

2. Koje sportske povrede lečimo?

Specijalizovani smo za lečenje specifičnih povreda vezanih za određene sportove. Imamo veliko iskustvo u prevenciji i lečenju trkačkih povreda.

Zvanična smo partnerska ordinacija najvećeg trkačkog kluba BRC (Belgrade Running Club) i fizioterapijska podrška na trkačkim događajima.

sportske povrede

Imamo veliko iskustvo u  rehabilitaciji različitih povreda kolena, kao i u rehabilitaciji nakon operacija kolena (ligamentoplastika prednjih ukrštenih ligamenta, meniscektomije i dr.).

3. Šta podrazumeva lečenje sportskih povreda?

Rehabilitacija sporstkih povreda obuhvata evaluaciju, lečenje i prevenciju povreda. Lečenje povreda u sportu podrazumeva kao prvi korak pregled fizijatra koji će postaviti preciznu dijagnozu i odrediti plan lečenja.

Sportske povrede mogu biti akutne i hronične.  Prvi korak u lečenju akutnih povreda je smanjenje bola i otoka, kao i stimulacija zarastanja. Sa smanjenjem otoka i bola, fokus se prebacuje na kineziterapiju. Vežbe se propisuju sa ciljem povećanja pokretljivosti, fleksibilnosti, snage i balansa. Cilj oporavka usmeren je na postepen povratak sportskim aktivnostima.

Vežbe sa opterećenjem za jačanje kvadricepsa nakon operacije prednjeg ukrštenog ligamenta

Hronične povrede podrazumevaju povrede prenaprezanja.Veoma uspešno primenjujemo specifične kineziterapijske protokole za oporavak različitih tendinopatija (skakačko koleno, upala Ahilove tetive, i dr. ). Kod ovih povreda primenjuju se specifične vrste vežbi koje jačaju tetive kroz progresivno opterećenje.

4. Kako pratimo oporavak sportskih povreda?

Rehabilitacija povreda u sportu u našoj ordinaciji stalno se prati putem objektivnih merenja. Lečenje povreda podrazumeva i redovno funkcionalno testiranje za analizu pokretljivosti, snage, stabilnosti, brzine i koordinacije. Sertifikovani smo za FMS testiranje.

FMS testiranje

Ukoliko se radi o sportistima, pacijente upućujemo i na izokinetičko merenje snage. Ovaj test daje detaljan uvid u stanje funkcije zgloba i određenih mišićnih grupa. Na osnovu rezultata svih merenja i testiranja procenjujemo mogućnost daljeg napredovanja u oporavku. Takođe definišemo individualne terapijske ciljeve, terapijski ili trenažni plan. Sprovodimo adekvatne vežbe kojima korigujemo uočene nedostatke. Tek nakon izjednačavanja svih razlika i uspostavljanja pune neuromišićne funkcije može uslediti pun povratak takmičarskom sportu.