Specijalista za Lečenje Plantarnog Fascitisa

1. PLANTARNI FASCITIS - ŠTA JE PLANTARNA FASCIJA?

bol u stopalu kod plantarnog fascitisa

Plantarni fascitis predstavlja degenerativno oboljenje plantarne fascije.  

Plantarna fascija je dugačka, trouglasta struktura sastavljena od jakog vezivnog tkiva, slična ligamentu.  Ona povezuje petu sa prednjim delom stopala.

 

plantarna fascija

Funkcija plantarne fascije je održavanje glavnog svoda stopala. Kada dođe do preopterećenja plantarne fascije mogu nastati simptomi, obično na mestu njenog pripoja na peti.

2. KAKO NASTAJE PLANTARNI FASCITIS?

To je najčešći uzrok bola u peti. Preveliki pritisak na planatrnu fasciju može dovesti do njene upale. Zbog toga nastaju bol u peti i osećaj ukočenosti plantarne fascije.

3. KOLIKO JE ČEST PLANTARNI FASCITIS?

Reč je o veoma čestom oboljenju, naročito u uzrastu od 40-60 godina. 11-15% svih bolova u peti je porekla plantarnog fascitisa. Javlja se kod 8-10% trkača.

4. PLANTARNI FASCITIS - FAKTORI RIZIKA?

Reč je na prvom mestu o stanju koje nastaje usled preopterećenja. Nastaje kada se plantarna fascija preoptereti u toj meri da u njenim kolagenim vlaknima započinje degenerativni proces. 

Postoje dve kategorije pacijenata sa rizikom za plantarni fascitis:

  • Trkači - najčešće usled naglog povećanja opterećanja
  • Pacijenti sa pasivnim načinom života i prekomernom telesnom težinom

Veoma često se postojanje petnog trna dovodi u vezu sa plantarnim fascitisom. Puno ljudi sa plantarnim fascitisom ima petni trn. Međutim, samo 5% pacijenata sa petnim trnom ima bol u peti. Zbog toga za lečenje plantarnog fascitisa nije neophodno uklanjenje petnog trna.

5. SIMPTOMI PLANTARNOG FASCITISA

Plantarni fascitis bol u peti

  • Bol u peti
  • Bolovi su izraženi pri prvim jutarnjim koracima ili nakon perioda dužeg mirovanja (npr. duža vožnja kolika)bol 
  • Bol se obično javlja kada postoji opterećenje na petu (stajanje, hodanje ili trčanje)

6. KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA PLANTARNOG FASCITISA?

Za postavljanje dijagnoze dovoljan je klinički pregled.

Prilikom pregleda obično se uočava:

  • Bol sa donje strane petne kosti
  • Bol u peti se provocira istezanjem prstiju
  • Često je ograničena dorzalna fleksija u stopalu

Ostale dijagnostičke metode savetuju se samo ukoliko treba isključiti eventualno postojanje nekog drugog stanja. Na radiografiji stopala često se uočava petni trn.

Ultrazvučni pregled koji pokazuje zadebljanje plantarne fascije potvrđuje dijagnozu. Plantarni fascitis ne može postojati bez zadebljanja plantarne fascije.

Ne zaboravite da petni trn veoma öesto nije u vezi sa simptomima plantarnog fascitisa!

7. KAKO SE LEČI BOL KOD PLANTARNOG FASCITISA?

Lečenje plantarnog fascitisa može biti veoma dugotrajno.

Više od 90% pacijenata sa plantarnim fascitisom oporaviće se unutar 10 meseci od početka lečenja neoperativnim lečenjem.

Lečenje plantarnog fascitisa uključuje:

1. Smanjenje opterećenja

Smanjenje opterećenja je najvažnija komponenta u lečenju plantarnog fascitisa!

S obzirom da u većini slučajeva do ovog problema dolazi zbog preopterećenja plantarne fascije neophodno je smanjiti opterećenje na nju. Zbog toga je neophodno redukovati sve aktivnosti koje provociraju bol. Smanjenje opterećenja dozira se za svaku osobu individualno. Opterećenje na petu, bilo da je reč o stajanju, hodanju ili trčanju, treba redukovati tako da bol postane blag i podnošljiv. 

Redukcija telesne težine takođe može pomoći smanjeju bola.

2. Vežbe za plantarni fascitis

Za lečenje plantarnog fascitisa savetuju se vežbe istezanja u kombinaciji sa vežbama jačanja. Vežbe za plantarni fascitis uvek treba raditi tako da ne provociraju bol!

Istezanje plantarne fascije

Vežbe istezanja treba sprovoditi nakon perioda duže neaktivnosti, kao što je spavanje i sedenje. Istezanje će smanjiti bol koji osećata kada stanete ili počnete da hodate.

Preporučena vežba za dugoročno poboljšanje funkcije je propinjanje na prste!

vežbe za plantarni fascitis

Ova vežba se se savetuje zato što podrazumeva oslonac, ekstenziju palca i opterećenje Ahilove tetive i mišića potkolenice.

Ovu vežbu možete raditi sa upotrebom jastuka ili nekog predmeta isopod vaših prstiju.

Nivo 1 – Podizanje na prste obe noge. Uradite 3 serije od sporih i kontrolisanih 25 ponavljanja

Nivo 2 – Podizanje na prste jedne noge na ravnoj podlozi. Uradite 3 serije od 15 ponavljanja.

Nivo 3 – Podizanje na prste jedne noge na stepeniku. Uradite 3-4 serije od 8-15 pnavljanja. Tokom vremena možete dodati opterećenje.

Važan klinički momenat je da se propinjanje na prsi radi sporo (3 sek. gore, 2 sek. pauza na vrhu i 3 sek. dole) kako bi se sprečilo pogoršanje tegoba!

Sve vežbe za plantarni fascitis možete pogledati i ovde. 

3. Izbor adekvatne obuće

Poznato je da bosonogo hodanje ili hodanje u plitkim cipelama bez ojačanja (npr. japanke) pogoršava tegobe. Čvršće cipele, na prvom mestu patike,  predstavljaju najbolji izbor za pacijente sa bolom u peti. 

Hod u japankama ili bez obuće nikako se ne savetuje kod ovih pacijenata! 

4. Tejping plantarne fascije

Tejping plantarne fascije podrazumeva nošenje specijalnih traka oko stopala i skočnog zgloba. One omogućavaju stabilizaciju plantarne fascije i obezbeđuju podršku luku stopala. 

5. Ulošci za plantarni fascitis

Postoje dva osnovna tipa uložaka za plantarni bol u peti. Prvi tip su silikonski ulošci, koji ravnomerno distribuiraju opterećenje u petu i smanjuju bol prilikom stajanja. hodanja.

Silikonski ulošci za bol u peti

Druga vrsta uložaka su oni koji podržavaju svod stopala. Na taj način smanjuju istezanje plantarne fascije pri stajanju.

Najkvalitetnije ortopedske uloške po meri Footbalance možete izraditi u našoj ordinaciji. 

Za koje god uloške da se odlučite, nosite ih stalno. Premeštajte ih iz cipele u cipelu, ili kupite više pari. Važno je da nosite uloške u obe cipele kako ne bi narušili vaš balans!

Ulošci kod plantarnog fascitisa

 

6. Noćne ortoze za plantarni fascitis

Noćne ortoze za plantarni fascitis

Jedan od razloga zašto je bol u peti ujutro najizraženiji je zato što se plantarna fascija skraćuje preko noći kada je stopalo opuštno, a onda se naglo istegne kada napravite prve korake. Upravo zbog toga noćne ortoze koje podižu stopalo i pomalo istežu plantarnu fasciju mogu smanjiti jutarnji bol.

 

 

7. Shockwave terapija

Terapija udarnim talasima funkcioniše tako što koristi zvučne talase visokog pritiska. Njihov efekat je simulacija prirodnog procesa oporavka. Terapija traje oko 10 minuta, i primenjuje se tipično jedan put nedeljno 3 do 5 puta. Može dovesti do privremenog povećanja bola. Lečenje se može ponoviti nakon 6 nedelja.

shockwave terapija za plantarni fascitis

8. Injekcije kortikosteroida

Injekcije kortikosteorida („blokade“) smanjuju upalu i mogu dovesti do smanjenja tegoba. Međutim, mogu imati ozbiljne komplikacije, kao što je ruptura plantarne fascije. Zbog toga ovaj metod lečenja treba izbegavati.