Okluzivni Trening

1. Šta je okluzivni trening?

Okluzivni trening je fizikalna terapija koja ograničava dotok krvi u mišiće.

To je moderan i naučno dokazan način vežbanja za sprečavanje mišićne hipotrofije i jačanje muskulature.  Ova metoda se drugačije naziva blood flow restriction (BFR). Naročito se koristi u ranim fazama oporavka nakon povreda ili operacija zglobova, ligamenata i mišića.

Okluzivni trening (blood flow restriction) za oporavak mišića nakon operacije prednjeg ukrštenog ligamenta

2. Kako funkcioniše okluzivni trening?

Pri BFR načinu treniranja ograničava se krvotok u nozi ili ruci primenom manžetne. Na taj način smanjuje se količina krvi koja otiče, dok se istovremeno omogućava dotok krvi.  Ovo se kombinuje sa vežbama bez ili sa manjim opterećenjem (podizanje tegova, vožnja bicikla, hodanje na traci).

Na ovaj način smanjuje se raspoloživost kiseonika u mišićima i stimuliše nagomilovanje krvi u kapilarima i mišićima ekstremiteta. Vežbajući na ovaj način naše telo ima utisak da je vežba značajno teža. Blood flow restriction trening tako oponaša efekat vežbanja sa velikim opterećenjem. On omogućava da se primenom značajno manjeg opeterećenja postigne mišićna i hormonska stimulacija slična kao i prilikom vežbanja sa značajno većim opterećenjima.

Sa tradicionalnim vežbama neophodno je vežbati sa 70-85% maksimalnog opterećenja. Sa blood flow restriction treningom možemo postići isti efekat sa samo 20-35% maksimalne maksimalnog opterećenja. 

3. Okluzivni trening - prednosti?

U fizikalnoj terapiji BFR omogućava da se postigne oporavak mišićne snage a da se pri tome ne opeterećuju osetljiva tkiva (artroza kolena, prelom skočnog zgloba, operacija kolena, operacija prednjih ukrštenih ligamenata). Bez ove metode morali bi da sačekamo da se ova tkiva oporave pre nego što bi smeli da ih opteretimo kako bi omogućili značajnije jačanje mišića.

4. Blood flow restriction -  gde se sve može koristiti?

BFR se najčeće savetuje kod sledećih grupa pacijenata:

1.  Nakon operativnog lečenja

Kod pacijenata sa operacijom prednjih ukrštenih ligamenata, Ahilove tetive, ugradnje proteze kolena i mnogih dr. operacija mi želimo da ojačamo mišiće, ali je to otežano pošto operisani deo ne sme prekomerno da se operiše. Korišćenjem BFR možemo koristiti opterećenje i tako jačati okolne mišiće, bez ugrožavanja operisane regije.

2. Kod povređenih sportista

Ukoliko ste sportista sa povredom i želite da što kraće izostanete sa treninga BFR je pravi izbor za vas!

U fazi povrede kada se povređeni deo ne može opterećivati mnogo, možemo koristiti okluzivni trening.

okluzivni trening

3. Kod starijih ljudi

  • za jačanje mišića oko degenerativno izmnenjenog kuka ili kolena bez da se izazove bol u zglobu.
  •  idealan za pacijente koji su izgubili snagu u nogama i otežano se kreću, ili imaju rizik da padnu.
  • kod pacijenata sa osteoporozom za povećanje mišićne mase

5. Da li je BFR bezbedna metoda?

BFR je veoma bezbedna metoda!

Ova metoda vežbanja se ne savetuje pacijentima sa

  • ranama
  • u trudnoći
  • aktivnom infekcijom
  • izraženim varikoznim venama
  • kardiovaskularnim problemima

6. Da li je ova metoda bolna?

Okluzivni trening može biti blagi neprijatan ukoliko se koristi sa visokim intenzitetom.

7. Da li ćete imati upalu mišića nakon BFR vežbanja?

Nakon okluzivnog treninga veoma retko se razvija upala mišića. Zbog toga se ova procedura može koristiti redovno u rehabilitaciji.

8. Šta je MAD UP tehnologija?

Evoluciju u okluzivnom treningu predstavlja MAD UP tehnologija – personalizovani  i bezbedni pristup okluzivnom treningu. Ova savremena tehnologija omogućava individualno određivanje optimalnog okluzivnog pritiska, kao i njegovo održavanje tokom celokupnog procesa vežbanja.  Na taj način se postiže maksimalna efikasnost i bezbednost tokom celokupnog trajanja vežbanja.

MAD UP tehnologija predstavlja sastavni deo medicinske opreme najboljih sportskih klubova, kao što su FC Barcelona, Liverpool FC, Mancester United i dr.

Više o ovoj metodi, načinu aplikaciji i MAD UP tehnologiji možete pročitati na sledećem linku - https://mad-up.com/en