Kada se koristi, šta su ciljevi i glavne metode

Fizikalna terapija, poznata i kao fizioterapija, može uključivati određene vežbe, masaže i tretmane zasnovane na fizičkim stimulansima (npr. toplota, hladnoća, električne struje ili ultrazvuk).

Cilj fizikalne terapije je da ublaži bol, pomogne da se bolje krećete ili ojačate oslabljene mišiće. Drugi važan cilj je da se pacijentima pokaže šta mogu sami da urade da poboljšaju sopstveno zdravlje.

fizikalna terapija za lečenje bola u leđima

Šta je fizikalna terapija?

Fizikalna terapija podrazumeva sve oblika terapije zasnovane na metodama koje imaju fizički uticaji na telo.

Fizikalne terapije podrazumevaju primenu termičke, mehaničke, elektromagnetne i svetlosne energije u terapijske svrhe.

Ovi pristupi se koriste za lečenje akutnih i hroničnih simptoma, kao i za prevenciju budućih problema ili za rehabilitaciju nakon dugotrajnih zdravstvenih problema, operacija ili povreda.

Najpogodniji vid fizikalne terapije zavisiće od simptoma i specifičnog medicinskog problema, kao i od toga da li pacijent ima bolove kratko ili duže vreme, na primer. Lične preferencije i ukupna fizička spremnost pacijenta takođe će igrati ulogu, pokazuje istraživanje Nacionalniog centra za biotehnološke informacije.

Ciljevi fizikalne terapije

Različite fizikalne terapije imaju za cilj: 

 • smanjenje bola
 • smanjenje zapaljenja
 • smanjenje otoka
 • poboljšanje cirkulacije
 • zarastanje tkiva
 • remodelovanje ožiljnog tkiva
 • povećanje pokretljivosti zglobova
 • stimulaciju mišiće aktivnosti
 • očuvanje snage nakon povrede ili hirurške intervencije

Fizikalna terapija tekar

Ko sprovodi fizikalnu terapiju? 

Fizikalnu terapiju sme da sprovodi samo diplomirani fizioterapeut po nalogu lekara. 

Stručnost i iskustvo fizioterapeuta je veoma važno. Nedakvatno primenjeni fizikalni agensi mogu naneti pacijentu štetu. Zbog toga je u ordinaciji Tendo Vaš Fizijatar stručnost na prvom mestu.

U našoj ordinaciji nakon pregleda specijalsite fizijatra biće Vam određen plan lečenja koji je individualno prilagođen Vašim potrebama. Budite sigurni da ćete dobiti lečenje koje je zasnovano dokazima i bezbedno po vaše zdravlje.

Fizikalni agensi - Kako izabrati pravi?

Primena fizikalnih agenasa ima dugu tradiciju. Često se koriste sa drugim fizikalnim modalitetima, kao što su kineziterapija, manuelne tehnike i dr.

Izbor fizikalnog agensa zavisi od specifičnog stanja koje se leči i individualnih karakteristika pacijenata.  

Pre propisivanja fizikalne terapije moraju se dobro sagledati sve individualne karakteristike pacijenta. Kod pacijenata koji imaju ugrađene metale zbog hirurškog lečenja, pacemaker i dr. postoje ograničenja vezana za izbor fizikalnih agenasa. 

Nije svaka vrsta fizikalne terpije za svakog pacijenta!

Vežbe za aktivno izvođenje određenih pokreta čine veliki deo fizikalne terapije. Ove vežbe poboljšavaju pokretljivost (sposobnost kretanja), koordinaciju i snagu mišića. Uopšteno govoreći, sesije fizikalne terapije uglavnom uključuju učenje ovih vežbi. Vežbe će vam pomoći samo ako ih i sami redovno praktikujete kod kuće. Pored posebnih vežbi, fizikalna terapija često ima za cilj da vam pomogne da povećate ukupnu količinu fizičke aktivnosti u vašem svakodnevnom životu.

Ponekad se koriste i pasivne vežbe. Drugim rečima, terapeut na određeni način pomera delove tela pacijenta. Cilj može biti da se, na primer, poboljša sposobnost pomeranja ukočenog ili zaključanog zgloba. Ovi vođeni pokreti takođe mogu pripremiti telo pacijenta za aktivne vežbe ako, na primer, još ne može da pomeri nogu ili ruku.

Osim vežbi, masaže i pokreta ruku za opuštanje mišića i vezivnog tkiva, postoje i druge vrste fizioterapijskih tretmana koji se zasnivaju na fizičkim stimulansima.

U našoj ordinaciji Tendo Vaš fizijatar na raspolaganju su Vam svi oblici savremene fizikalne medicine. Ponosni smo što možemo da Vam pomognemo širok spektar usluga. 

Za dodatne informacije o svim terapijskim modalitetima, indikacijama i kontraindikacijama, pročitajte više ovde:

Fizikalna terapija shockwave terapija

U kojim stanjima se koristi fizikalna terapija?

Različite metode fizikalne terapije mogu se koristiti kao samostalna terapijska mera ili sa drugim metodama u lečenju različitih oboljenja i stanja praćenih bolom, otok, smanjenjem mišne mase i dr.

Tu na prvom mestu spadaju:

 1. Povrede mišića, tetiva i zglobova koje su lečenje neoperativno i operativno
 2. Različita bolna stanja (bol u vratu i ledjima, teniski lakat, petni tre, artroza kuka i kolena i dr. )
 3. Različita upalna stanja (artritisi, spondiloartropatije, i dr.)
 4. Različite metaboličke bolesti kostju (osteoporoza)

Za sva pitanja i savete stojimo Vam uvek na raspolaganju. Kontaktirajte nas na 0638363636 ili nam pišite na ordinacija@tendo.rs

Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju - Vaš Tendo Tim - Beograd