Specijalista za Lečenje Dijastaze Trbušnih Mišića

dijastaza mišića nakon porođaja

Šta je dijastaza stomaka?

Dijastaza trbušnih mišića  nastaje zbog razvlačenja bale linije trbuha (linea alba) koja spaja dva prava mišića (musculus rectus abdominis) koji grade prednji trbušni zid. Bela linija trbuha je uobičajeno široka nekoliko mm. Ona se pruža središnjim delom trbušnog zida od vaših rebara do pubične kosti. Ona se može razvući na različitim mestima i u različitom obimu. 

dijastaza

Dijastaza stomaka - ko može da je dobija?

Dijastaza stomačnih mišića je česta. Istraživanja pokazuju da 100% žena na kraju trudnoće ima dijastazu stomaka.

Nakon 6 nedelja 60% žena ima dijastazu stomaka, a nakon 6 meseci njih 40%

Obično se pojavljuje u kasnoj trudnoći i nakon porođaja. Češće se javlja kod žena koje su imale više trudnoća, blizanačku trudnoću ili nakon carskog reza. Dobitak kilograma u trudnoći, veličina stomaka ili veličina bebe ne utiče na pojavu dijastaze.

Bebe i mala deca takodje mogu imati dijastazu stomačnih mišića dok ne rauviju snagu muskulature trpe, kuka i ramena. I druge osobe, uključućujući muškarce takođe mogu imati dijastazu.

Pored estetskog problema, važna komplikacija je smanjenje snage mišića stomaka. Dijastaza trbušnih mišića može dovesti i do bolova u stomaku, karlici i  lumbalnom delu kičme. Takođe dolazi do poremećaja funkcije gornjih delova tela (ramena). Može doći i do spuštanja organa, problema sa mokrenjem i defekacijom, i pojave pupčane kile.

Kako da procenite da li imate dijastazu stomaka?

Procenite sami da li imate dijastazu trbušnog zida!  Zauzmite ležeći položaj na leđima i savite noge u kukovima i kolenima. Jagodice prstiju jedne ruke položite na središnju liniju iznad pupka. Dok pritiskate prstom odižite glavu od podloge. Test je pozitivan ukoliko vam u udubljenje stanu više od dva prsta.  Ako se na mestu gde su prsti pojavljuje izbočina poput kupole test je takođe pozitivan. Normalan razmak iznosi 2 cm , dok se razmak preko 2,5  cm smatra patološkim.

 Dijastaza posle porođaja lečenje

Dijastaza stoamaka ne prolazi uvek spontano.

  1. Fokusirajte se na disanje!
  2. Izbegavajte aktivnosti koje opterećuju središnji deo vašeg stomaka!
  3. Poboljšajte svest o posturi!

Vežbe za dijastazu stomaka posle porođaja

Vežbe za dijastazu su neophodne! Veoma je važno da se ove vežbe izvode pravilno i pod kontrolom fizioterapeuta.

Vežbe disanja, stabilizacije i balansa celog trupa takođe se postepeno uvode u program vežbanja za dijastazu stomaka. Pored toga i vežbe karličnog dna predstavljaju važan deo oporavka kod ovog problema.

Do greške dolazi kada žene u trudnoći ili posle porođaja počinju da vežbaju samostalno misleći da će rešiti problem. Pogrešan način vežbanja dovodi do povećanja, a ne smanjenja dijastaze trbušnih mišića.

vežbe za dijastazu trbušnih mišića

Nošenje steznika nakon porođaja je preporučljivo kod dijastaze šire od četiri prsta.

U mirovanju pojas treba skidati. Hirurško lečenje je retko neophodno.