Specijalista Za Lečenje Vratne Diskus Hernije

1. Bol u vratu kod diskus hernija?

Bolovi u vratu porekla diskus hernije potiču iz intervertebralnih diskova u vratu. Može uzrokovati bol, slabost i izmenjen osećaj u vratu i ruci.

2. Diskus hernija vrata - koliko je česta?

Relativno česta.

Procenjuje se da će > 30% osoba od 30 do 50 godina imati određeni stepen poremećaj funkcije diska. Bol u vratu porekla diskus hernije najčešći je kod osoba između 40-60 god.

Vratna diskus hernija

3. Da li treba da brinem ako imam bol u vratu?

Ne. Promene diskuse su uopšteno normalne promene vezane za starenje. Ove promene ne moraju biti praćene nikakvim simptomima i bolom. Kada su bolovi u vratu prisutni, to nije pokazatelj oštećenja i može biti posledica različitih razloga.

4. Diskus hernija vrata - ko ima najveći rizik?

  • osobe starije od 40 godina
  • osobe sa prethodnom anamnezom povrede vrata
  • osobe čiji posao/sport uključuje ponavljajuće pokrete vrata
  • žene

5. Diskus hernija vrata - koji su najčešći simptomi?

  • bolovi u vratu i smanjena pokretljivost vrata
  • ukočenost vrata
  • bol i trnjenje u ruci i šaci

6. Bol u vratu zbog diskus hernije - kako se postavlja dijagnoza?

Najvažniji korak je da posetite lekara!

Specjalista fizijatar može postaviti dijagnozu na osnovu anamneze i pregleda vašeg vrata.

Ukoliko lekar specijalista fizijatar proceni da je potrebno će vas poslati na dodatnu dijagnostiku - EMNG, rendgen vrata ili magnetnu rezonancu.

7. Kako se leče bolovi kod vratne diskus hernije?

Cervikalna diskus hernija se na prvom mestu leči neoperativno!

To podrazumeva medikamentoznu i fizikalnu terapiju. Cilj terapije je da se smanje bolove u vratu i ruci, trnjenje i poveća pokretljivost u vratu. 

Fizikalna terapija igra veoma važno mesto u oporavku pacijenata sa diskus hernijom. U ranoj fazi oporavka važno je smanjiti bol i povratiti funkcionalnost pacijenta. Različite fizikalne terapije (elektroterapijamagnetna terapijaHILT laser, tekar terapija) mogu uticati na smanjenje bola.

diskus hernija vrat

Spinalna trakcija, tj. trakcija vrata takođe imaju važno mesto u lečenju bola u ledjima i diskus hernije. Ona predstavja metodu istezanja kičmenog stuba primenom mehaničke sile. Istezanjem kičme smanjuje se pritisak na diskuse i druge strukture kičmenog stuba. Na taj način se pospešuje oporavak.

U kasnijoj fazi sa smanjenjem bola savetuju se vežbe za vrat.  Program vežbi za vrat se određuje za svakog pacijenta individualno i uvek sprovode pod nadzorom fizioterapeuta. Primere vezbi za vrat možete videti ovde: vežbe za vrat