Zapaljenski Reumatizam Specijalista za Lečenje

1. DA LI  JE ZAPALJENSKI REUMATIZAM UZROK BOLA U VAŠIM ZGLOBOVIMA?

Zapaljenski artritis je termin koji označava veliku grupu različitih bolesti. One zahvataju zglobove, tkiva oko zglobova i druga vezivna tkiva. U narodu je ova grupa oboljenja poznata kao „reuma“.

Upala zglobova, koja često prati ove bolesti, naziva se zapaljenski artritis. Bolest može zahvatiti jedan zglob ili više zglobova istovremeno. Može se javiti naglo ili postepeno.

Mogu se javiti i  drugi simptomi, kao što su povišena temperatura, kožna ospa, ranice u usnoj duplji i genitalnoj regiji, modrice po telu i dr.  Upali zglovoba mogu da prethode povrede, infekcije disajnih ili mokraćnih puteva, stomačne infekcije.

2. DA LI IMATE NEKI OD SLEDEĆIH SIMPTOMA?

 • Topli i otečeni zglob/zglobovi
 • Bol u zglob/zglobovima
 • Jutarnja ukočenost u zglobu ili kičmi koja traje duže od 30 minuta
 • Bol u ledjima tokom noći (tipično u drugoj polovini noći sa ranim buđenjem)
 • Probleme sa očima
 • Bolne pripoje tetiva (npr. Ahilova tetiva)

3. ZAPALJENSKI REUMATIZAM - ČESTI UZROCI 

1. Reumatoidni artritis

To je najčešći oblik hroničnog zapaljenja zglobova. Najčešće zahvata male zglobove na šakama i stopalima. Upala zahvata sinovijski omotač zgloba ili tetiva. Oni zbog upale postaju otečeni, topli, bolni i ukočeni. Ukoliko se bolest ne prepozna na vreme i ne primeni savremena terapija, može doći do oštećenja zglobova.

Zapaljenski reumatizam čest je uzrok bola u šakama

2. Psorijazni artritis

Zapaljenski artritis se javlja kod jedne trećine bolesnika sa psorijazom. Najčešće promene na koži prethode pojavi artritisa. Najčešće su pogođeni mali zglobovi ruku i nogu. Zapaljenje velikih zglobova, kao i zahvaćenost kičmenog stuba takođe mogu nastupiti u okviru ove bolesti.

3. Spondiloartritisi

To je grupa hroničnih autoimunih zapaljenskih reumatskih bolesti. One zahvataju sakroilijačne zglobove, zglobove kičmenog stuba i periferne zglobove, ali i mesta pripoja tetiva za kost. Glavni simptom bolesti su bolovi u donjem delu leđa koji se postepeno razvijaju. Oni počinju pre 40.godine života. Tipično se javljaju noću. Pored toga, pacijenti mogu imati upale oka, bolan otok čitavog prsta šake ili stopala, zapaljenske bolesti creva ili psorijazu kao pridružene bolesti.

Tipičan predstavnik ove grupe bolesti je ankilozirajući spondilitis (Morbus Bechterew). Ova bolest može da dovede do potpunog ukočenja kičmenog stuba. Kod ovog oboljenja postoji genetska predispozicija koja se dokazuje pozitivnim HLA –B27 faktorom.

4. Giht 

Nastaje zbog povišene koncentracije mokraćne kiseline u krvi i taloženjem soli mokraćne kiseline u zglobove. To pokreće zapaljensku reakciju. Dolazi do pojave iznenadnog otoka, crvenila, bola i povišene temperature zahvaćenog zgloba. Bolest uglavnom zahvata muškarce srednjih godina i žene u menopauzi. Giht se najčešće javlja u predelu palca. Mokraćna kiselina takođe može da ošteti bubrege.

5. Sistemske bolesti vezivnog tkiva

One podrazumevaju upalu proteina vezivnog tkiva - elastina i kolagena. Kolagen je protein koji se nalazi u tetivama, ligamentima, koži, rožnjači, hrskavici, kostima i krvnim sudovima. Elastin je glavna komponenta ligamenata i kože. Kada pacijent ima bolest vezivnog tkiva, kolagen i elastin su upaljeni pa su samim tim oštećeni proteini i strukture koje oni povezuju.

Ova stanja mogu biti uzrokovana nasleđem i različitim spoljašnjim faktorima. U štetne faktore iz okoline ubrajaju se štetne čestice iz  zagađenog vazduha i dima cigareta,  izlaganje ultraljubičastom zračenju, neadekvatna ishrana, nedostatak vitamina D , vitamina C, infekcije i dr.

4. ZAPALJENSKI REUMATIZAM - KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Za dijagnozu zapaljenskog reumatizma je najvažniji detaljan pregled reumatologa. Stručnim pregledom i detaljno uzetom anamnezom reumatolog će postaviti sumnju na postojanje zapaljenskog reumatizma. On će takođe utrvrditi potrebu za dodatnim dijagnostičkim procedurama:

 1. Laboratorijske analize: sedimentacija eritrocita, kompletna krvna slika, biohemijske analize, imunološke analize, genske analize
 2. Radiološki pregledi: radiografije, ultrazvučni pregled, magnetna rezonanca ili CT zglobova
 3. Analiza sinovijalne tečnosti (artrocenteza)- tehnika kojom se izvlači sinovijska tečnost iz otečenog zgloba koja se može analizirati

5. KADA TREBA DA SE JAVITE NA PREGLED KOD REUMATOLOGA?

 1. Ukoliko se otok i bol u zglobu ne smanjuje nakon nekoliko dana
 2. Kada je bol u zglobu ili zglobovima toliko intenzivan da otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti
 3. Ukoliko su bolovi u zglobovima praćeni povišenom temperaturom, promenama na koži, lošim opštem stanjem
 4. Ako imate manje od 40 godina i imate bol u leđima

6. LEČENJE ZAPALJENSKOG REUMATIZMA

Od ključne je važnosti započeti lečenje na vreme, jer to povoljno utiče na prognozu i tok bolesti.

Lečenje zapaljenskog reumatizma podrazumeva primenu različitih grupa lekova (nesteroidni antiiflamatorni lekovi, glukortikoidi, imunosupresivni i imunomodulatorni lekovi, biološki lekovi). Od izuzetnog su značaja redovne kontrole kod reumatologa. Veoma je važno i da se lekovi uzimaju redovno.

Lečenje zapaljenskog reumatizma podrazumeva i fizikalnu terapiju i rehabilitaciju (npr. elektroterapija, hilt terapija, tekar terapija, ultrazvučna terapija). Fizikalna terapija podrazumeva primenu različitih fizikalnih agenasa za smanjenje bola i otoka u otečenim zglobovima ili pripojima tetiva i ligamenata. Takođe su važne vežbe za očuvanje pokretljivosti zglobova i jačanje muskulature koja stabilizuje zahvaćene zglobove.