Lečenje Bola i Otoka u Zglobovima Intraartkularnim Injekcijama

1. Šta su intraartikularne injekcije?

konzervativnom lečenju artroza često se koriste se različiti oblici fizikalne terapije. Kada fizikalna terapija ne daje željene rezultate mora se razmišljati o drugim mogućnostima lečenja. Tu značajno mesto ima i direktna primena leka u sam zglob (intraartikularne inekcije).

Intraartikularne injekcije se mogu davati sa ciljem:

  1. Smanjenja upale i bolova zglobova
  2. Obnavljanja hrskavice
  3. Podsticanja regeneracije 

prp terapija

1. Intraartkularno davanje kortikosteroida

Kortikosteroidi su lekovi sa snažnim protivzapaljenskim dejstvom. Njihovim intrartikularnim davanjem postiže se ublažavanje upale i smanjenje bola, uz poboljšanje funkcije zgloba. Primena kortikosteroida je šire poznata kao blokada zgloba. Povoljno delovanje nastupa brzo, za oko nedelju dana. Efekat ove terapije traje do 4 nedelje.

Najčešće se daju u zglob kolena ili ramena kod njihovog degenerativnog oštećenja (artroza).  Iako je artroza primarno bolest degenerativnog porekla ima izražnu upalnu komponentu. Kortikosteroidi sa protivupalnim dejstvom npr. smanjuju bol u peti i povećavaju funkcionalnost. 

Veoma je važno napomenuti da je pri njihovom davanju potreban oprez.  Njihova prečesta upotreba može još jače oštetiti hrskavicu. Lekar specijalista treba odgovorno i pažljivo da odmeri njihove pozitivne efekte i potencijalne neželjene nuspojave.    

2. Intraartikularno davanje hijaluronske kiseline

Intraartikularne inkecije koje pomažu u obnavljanju hrskavice i ublažavaju simptome upale su viskosuplementi, tj. hijaluronska kiselina.

Hijaluronska kiselina je sastavni deo sinovijalne tečnosti, ali i hrskavice i vezivnog tkiva. Ona štiti i podmazuje zglobna tela, omogućava ishranu hrskavice i olakšava i amortizuje pokret. 

Prilikom starenja zglobova jedna od promena je progresivno smanjenje koncentracije hijaluronske kiseline u sinovijalnoj tečnosti. To je vrlo nepovoljno obzirom na njen značaj. Intraartikularnim davanjem hijaluronske kiseline dolazi do podmazivanje zgloba, poboljšava se kvalitet hrskavice i viskoelastična svojstva sinovijalne tešnosti. Na taj način se smanjuju simptomi i sprečava napredovanje artroze. 

2. Šta je potrebno znati pre dobijanja intraartikularne injekcije?

Pre intraartikularne aplikacije leka,  lekar se mora informisati kod bolesnika o eventualnim alergijama na lekove, koje je dosada imao. Kontraindikaciju predstavlja i prisustvo lokalne infekcije ili kožne bolesti.

3. Kako se ponašati nakon primene intraartikularne injekcije?

Nakon vanzglobne primjene injekcije potrebna je pošteda odnosno delimično rasterećenje zgloba u koji je ubrizgan lek na neko vreme, zavisno od intenziteta bola i upale, odnosno stanja bolesnika.

Kod aplikacije intrartikularne injekcije je na dan primanja terapije zgloba potrebna pošteda od bilo kakvih aktivnosti, potom smanjenje aktivnosti tokom nekoliko sledećih dana uz postupno vraćanje na redovni nivo aktivnosti.

Cena blokade injekcije pročitajte ovde.