Specijalista Za Dijagnostiku i Lečenje Kalcifikacija Ramena

1.Kalcifikacije ramena - zašto prave problem?

Muče vas kalcifikacije ramena?

Kalcifikati ramena dovode do nastanka kalficifikantne tendinopatije. Oni mogu biti prisutni i bez ikakvih simptoma. Kalcifikati su najčešće lokalizovani u tetivi supraspinatusa.

kalcifikati ramena

2. Kalcifikacije ramena - koliko često uzrokuju bol u ramenu?

Kalcifikantna tendinopatija nije mnogo česta. Kalcifikcija ramena je prisutna kod manje od 10% pacijenata sa bolom u ramenu.

3. Simptomi kalcifikantne tendinopatije

Klasična slika kalcifikantne tendinopatije je nagli nastanak intenzivnog bola u ramenu bez jasnog razloga ili povreda. Dolazi do značajnog smanjenja pokretljivosti ramena i otežanog funkcionisanja. Spavanje na ramenu može biti veoma bolno.

4. Kalcifikacije ramena - faktori rizika?

Tačan uzrok nastanka kalcifikacija ramena nije tačno poznat. U faktore rizika se ubrajaju:

  • žene starosti između 50-70 godina
  • prekomerna težina ili gojaznost
  • metabolička stanja (npr. dijabetes)
  • pušač ili bivši pušač

ultrazvuk ramena

5. Kako se postavlja dijagnoza kalcifikata ramena?

Prvi korak u lečenju kalcifikantnog tendinitisa je pregled specijaliste fizijatra.

Na osnovu kliničkog pregleda lekar će utvditi da li postoji problem sa ramenom. Specijaista fizijatar će u najvećem broju slučajeva tražiti dodatnu dijagnostiku, kako bi utvrdio tačan uzrok bola. Kalcifikati ramena mogu se potvrditi ultrazvučnim pregledom ramena, radiografskim snimkom i magnetnom rezonancom.

6. Kako se leči kalcifikacija ramena?

Lečenje je u najvećem broju slučajeva neoperativno. Plan lečenja se pravi na osnovu izraženosti tegoba. On može podrazumevati medikamentoznu terapiju, koja treba da smanji zapaljenje. To se postiže nesterodinim antiinflamatornim lekovima ili intraartikularnim davanjem kortikosteroida. Kod izraženih bolova u ramenu može se savetovati i imobilizacija ramena mitelom tokom kraćeg vremenskog perioda.

Različiti fizikalni modaliteti mogu se koristiti za smanjenje bola i upale, kao što je npr. terapija akupunkturom. Tu se ubrajaju i ultrazvukelektroterapijalaser visokog intenziteta (HILT) tekar terapija. 

Shockwave terapija je često korišćena metoda za lečenje kalcifikata ramena. 

Shockwave omogućava smanjenje bola, stimuliše prirodni proces oporavka i fragmentaciju kalcijumskih depozita.

shockwave terapija za kalcifikate ramena

7. Koliko traje oporavak?

Ukoliko se adekvatno leči do izlečenja dolazi najčešće za 3 do 6 meseci. Ukoliko tegobe traju duže od 6 meseci moraju se razmatrati invazivnije metode lečenja.