Specijalista za lečenje bola u ramenima

pregled ramena

1. DA LI IMATE BOL U RAMENU?

Bol u ramenu je veom čest problem. Retko razmišljamo o tome koliko mnogo koristimo naša ramena u svakodnevnom životu, sve dok ne doživimo bol. Upravo zbog toga, bol u ramenima može značajno da unazadi kvalitet našeg svakodnevnog života. Tako možemo biti ograničeni u aktivnostima kao što su npr. podizanje, nošenje, oblačenje. Bavljenje sportom često može biti otežano ili neizvodljivo kod pacijenata sa bolovima u ramenima. 

UKOLIKO IMATE BOLOVE U RAMENU NE OKLEVAJTE DA NAS POZOVETE I ZAKAŽETE PREGLED FIZIJATRA KAO PRVI KOPRAK KA VAŠEM OPORAVKU! 

2. BOL U RAMENU - ZAŠTO SE JAVLJA??

Rame je složen zglob koga čine ključna kost, nadlakatna kost i lopatica. Tu se takodje nalaze mišići i ligamenti, koji stabilizuju zglob ramena. Povrede i oboljenja bilo kog od ovih elemanata mogu biti uzrok bola u ramenu. 

3. ŠTA SU NAJČEŠĆI UZROCI BOLA U RAMENU?

1. Prelomi ramena

Prelomi ramena mogu nastati na različite načine, ali najčešće nastaju padom na samo rame.

Prelomi ramena kod starijih ljudi mogu biti posledica osteoporoze.

Prelomi se mogu lečiti neoperativno (kada pacijent nosi gips) i operativno.

Cilj operativnog lečenja je da obezbedi stabilnu poziciju za zarastanje kosti (u proseku 8 ned.). Istovremeno omogućava rano započinjanje fizikalne terapije i oporavka.

Fizikalna terapija je uvek neophodna nakon preloma ramena, kako bi se obnovila pokretljivost i snaga mišića ramena.

Oporavak nakon preloma može da traje različito dugo, ali najčešće je potrebno 12-16. nedelja.

2. Upala tetiva ramena (Periatrhritis humeroscapularis)

Bol u ramenu je često porekla tetiva mišića rotatorne manžetne i tetive bicepsa. Prilikom povrede ili preopterećenja ramena (tendinitis ili tendinopatija mišića rotatorne manžetne) dolazi do upale jedne ili više ovih tetiva, što uzrokuje bol u ramenu. 

Do bola i iritacije tetiva ramena često dovodi i kalcifikat u nekoj od tetiva rotatorne manžetne.

Kalficikat u ramenu se lako dijagnostifikuje ultrazvučnim pregledom.

ultrazvučni pregled ramena

Kod pojedinih pacijenata može doći i do rupture tetiva rotatorne manžetne.

Najčešći uzrok rupture je trošenje, tj. degenerativne promene tetiva rotatorne manžetne koje se javljaju uglavnom kod osoba starijih od 40 god. Rupture mogu nastati i kod mlađih osoba, naročito sportista. Kompletne rupture tetiva rotatorne manžetne zahtevaju operativno lečenje.

3. Burzitis ramena

Burze predstavljaju sluzne kese ispunjene tečnošću, koje pomažu određenim strukturama u ramenu da klize jedna preko druge. Ukoliko dođe do uklještenja burze u ramenu nastaje njena upala (subakromijalni burzitis). 

4. Smrznuto rame (adhezivni kapsulitis)

smrznuto rame

Medicinski naziv za smrznuto rame je adhezivni kapsulitis. Ovo stanje predstavlja ograničenje pokretljivosti u ramenu. Najčešće se javlja kod pacijenata u dobi od 40 do 60 godina. Ovo bolno stanje nastaje postepeno.

Djagnoza se postavlja samo na osnovu kliničkog pregleda. Vremenom ograničeni pokreti u ramenu postaju takvi da izvođenje svakodnevnih pokreta postaje nemoguće. Tačan uzrok ovog stanja nije poznat. Dugotrajna i redovna fizikalna terapija je važna za obnavljanje pokretljivosti i smanjenje bola.

5. Iščašenje/nestabilnost ramena

Iščašenje (luksacija) ramena može nastati padom ili prilikom različitih sportskih aktivnosti. Lečenje tipično podrazumeva period imobilizacije, nakon čega sledi fizikalna terapija. Kada su iščašenja ramena učestala, rame može postati nestabilno, jer oštećene strukture postaju previše rastegljive.

Jačanjem mišićna ramena može se povećati stabilnost ramena i na taj način sprečiti buduća iščašenja.

U pojedinim slučajevima iščašenja mogu biti takva da zahtevaju hirurško lečenje. Ovo je slučaj kod luksacija praćenih Bankartovom lezijom. Nakon operacije ramena fizikalna terapija je važan deo oporavka, koji omogućava povratak normalnim životnim i sportskim aktivnostima. 

6. Povrede labruma glenoidale 

Labrum je hrskavičava struktura unutar zgloba ramena, koja daje stabilnost zglobu ramena. Do povrede labruma može doći prilikom pada na ispruženu ruku ili kao posledica ponavljanih pokreta iznad nivoa glave. Ponekad povrede labruma mogu nastati udruženo sa povredom mišića rotatorne manžetne.

Česta vrsta povrede labruma je SLAP lezija, koja često zahteva operativno lečenje. Reč je o oštećenju prednje gornjeg dela labruma glenoida sa avulzijom labruma i oštećenjem duge glave bicepsa. Fizikalna terapija je neophodna nakon ove operacije ramena.  

7. Artroza ramena

artroza ramena

Degenerativne promene u ramenu mogu biti uzrok bola i ograničene pokretljivosti u ramenu. Pacijenti se često žale i na osećaj preskakanja i krckanja u ramenu.

4. BOL U RAMENU - KAKO FIZIKALNA TERAPIJA MOŽE DA POMOGNE?

Fizikalna terapija za bol u ramenima zavisiće od uzroka problema, izraženosti tegoba, kao i ličnih ciljeva.

Prvi korak je pregled specijaliste fizijatra!

Nakon pregleda kod fizijatra koji će detaljnim pregledom utvrditi kakvo je stanje vašeg ramena, ukoliko je potrebno na licu mesta uradiće se ultrazvuk mekih tkiva ramena. 

Ukoliko je potrebno fizijatar će vas uputiti na dodatnu dijagnostiku, kao što je rendgen ili magnenta rezonanca ramena.

Nakon pregleda i kompletne dijagnostike naš fizijatar će odrediti plan lečenja koji za cilj ima smanjenje bola, povećanje pokretljivosti i snage mišića ramena. Takođe će odabrati optimalnu metodu lečenja i proceniti realno vreme povratka sportskim aktivnostima.

Bolovi u ramenima mogu se lečiti različitim lekovima i fizikalnim agensima, kao što je ultrazvuk, elektroterapija, laser visokog intenziteta (HILT) i tekar terapija. Shock wave terapija (terapija udarnim talasima) je efikasna terapija za lečenje kalficikata ramena.

shockwave za lečenje kalcifikata u ramenu

Takođe ćemo vas edukovati kako da modifikujete aktivnosti kojima dodatno opterećujete mišiće ramena.

Naši terapeuti će sprovoditi sa vama vežbe kako bi vaše rame obnovilo pokretljivost i snagu, i bilo što stabilnije. Na taj način se sprečavaju i nove epizode bola u ramenu u budućnosti. 

blood flow restriction kod bola u ramen

Pomoću ultrazvuka i funkcionalnih testova pratićemo vaš oporavak i određivati optimalno vreme za prelazak jedne u drugu fazu rehabilitacije sve do potpunog povratka uobičajenom načinu života i sportskim aktivnostima.