Šta sve treba da znate o lečenju lokalnom primenom kortikosteroda - blokada?

Šta su kortikosteroidi?

Kortikosteroidi se prirodno nalaze u telu. Proizvode ga nadbubrežne žlezde u malim količinama. Kao lek se koristi od 1940-ih za lečenje upala. Ovo otkriće je istraživačima donelo Nobelovu nagradu za medicinu.

Šta je blokada?

Blokada predstavlja lokalnu primenu kortikosteroida. Može se primeniti za smanjenje upale zglobova, tetiva i sluznih kesa.

Blokada - ko je može dati?

Injekcije kortikosteroida mogu dati lekari različite specijalnosti pod uslovom da su adekvatno obučeni. Fizijatri i ortopedi spadaj u najčšeće specijalnosti lekara koji daju blokade. 

Kako deluje blokada?

Lokalna primena kortikosteroida pomaže u smanjenju bolova i upale u zglobovima i raznim mekim tkivima 

Hoće li me boleti ova intervencija?

Ovo zavisi od vrste injekcije. Uobičajeno davanje blokade izgleda slično kao kada dajete krv. Međutim, injekcija može biti bolna nekoliko sati nakon toga. Zbog toga se najčešće koristiti kortikosteroid pomešan sa lokalnim anestetikom kako bi se to sprečilo.

Gde ide igla?

Za injekciju u zglob igla se postavlja u prostor između kostiju. Igla ne ulazi u kost. Za injekcije mekog tkiva igla se postavlja u problematično područje, obično tetivu ili ligament.

Kako se igla postavlja na pravo mesto?

Davanje injekcija kortikosteroida je tehnika koja zahteva mnogo sati obuke. Lekar će pažljivo opipati područje kako bi pronašao pravu ulaznu tačku igle. Poslednjih godina sve se češće daju injekcije pod kontrolom ultrazvuka. Na ovaj način osigurava se davanje leka direktno u ciljno područje.

Blokada zglob kolena

Koliko brzo će delovati blokada?

Kortikosteroidi imaju efekat sporog oslobađanja. Obično je potrebno nekoliko dana pre nego što lek počne da deluje. Zbog toga je uobičajeno da područje može biti malo bolnije dan ili dva.

Šta da radim neposredno nakon davanja blokade?

Uobičajeni savet je da se tretirano područje odmori nekoliko dana. Obično ne morate uzimati bolovanje osim ako imate posebno težak fizički posao. Ako je mesto injekcije bolno 1 do 2 dana onda možete uzimati svoje uobičajene lekove protiv bolova ako je potrebno.

Koliko dugo traje efekat lekova?

Kortikosteroidi su obično efikasni u tkivima do 6 nedelja. Tokom ovog vremena deluju na smanjenje upale. Da li će se bol i upala vratiti nakon prestanka delovanja leka zavisi od stanja koje se leči. Ponekad će jedna injekcija kortikosteroida izlečiti problem. Ponekad će biti potrebno da se lokalna infiltracija ponovi.

Da li se blokada može ponoviti?

Ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko blokada pacijent može primiti. Međutim, kortikosteoridi imaju potencijalne neželjene efekte (pogledajte dole). Zato ponovljene injekcije treba raditi sa oprezom. U većini slučajeva kliničari će nametnuti ograničenje od tri injekcije u jednu oblast godišnje. Učestalost ponovljenih injekcija varira u zavisnosti od individualne dijagnoze i ličnih okolnosti. Injekcije u zglobove kod osteoartritisa se mogu se ponavljati u intervalima od 4 meseca. Ako njihov efekat traje kraće od 4 meseca, možda bi bilo vredno pokušati sa injekcijom hijaluronske kiseline ili razgovarati sa svojim lekarom o drugim mogućim tretmanima (npr. operacija zamene zgloba).

Da li su kortikosteroidi štetni?

Kortikosteroidi koji se uzimaju u obliku tableta ili injekcija koji se daju direktno u mišić ili krvotok su povezani sa brojnim nuspojavama. Blokada koje se daju sadrže mnogo niže doze i često se koriste kao jednokratni tretman. Kao takvi, uobičajeni neželjeni efekti povezani sa dugotrajnom upotrebom steroida (npr. povećanje telesne težine, osteoporoza) nisu problem kod blokada.

Da li postoje neželjeni efekti blokade?

Lokalno lečenje kortikosteroidima smatra se veoma bezbednim oblikom lečenja. Međutim, kao i kod svakog leka, postoji niz mogućih neželjenih efekata. Većina neželjenih dejstava su blaga i retka.

Glavna neželjena dejstva blokade su sledeća:

  • Možda ćete osetiti pojačanje bola nakon lokalne injekcije kortikosteroida. Ovo može trajati do 48 sati dok kortikosteroidi ne počnu da deluju. Lokalni anestetici se često mešaju sa kortikosteroidima kako bi se ovo smanjilo.
  • Povremeno se mogu pojaviti modrice kao nakon bilo koje injekcije. One obično prolaze za nedelju ili dve.
  • Možda ćete nekoliko dana primetiti osećaj toplote na licu (crvenilo na licu). Ovo obično nije ozbiljan ili neprijatan simptom.
  • Kada se injekcije daju blizu površine kože, možete primetiti malu površinu beline (depigmentacija) ili udubljenje na koži (lipoatrofija) oko mesta igle. To je zato što kortikosteroidi ima potencijal da smanje pigmentaciju kože i rastvore masno tkivo. Ovo je neuobičajen neželjeni efekat, ali je primećen nakon injekcija teniskog lakta, kuka i nekih injekcija u zglob. Ponekad se pigment i kontura kože obnavlaju tokom godinu ili dve, ali povremeno može biti i trajna karakteristika.
  • Pacijenti sa dijabetesom mogu doživeti privremeno povećanje nivoa šećera u krvi do 7 dana.
  • Infekcija je možda najozbiljnija potencijalna komplikacija nakon injekcije. Postoji rizik od infekcije sa bilo kojom injekcijom (davanje krvi, ubod protiv gripa itd.), ali na sreću, zbog upotrebe sterilne opreme za jednokratnu upotrebu, rizik od infekcije je izuzetno nizak. Rizici od infekcije su povećani ako se lečite od infekcije na drugom mestu, ili ako uzimate lekove koji mogu da smanje imuni odgovor (imunosupresivi). Vaš lekar će uzeti vašu  detaljnu anamnezu i razgovarati sa vama o svim potencijalno povećanim faktorima rizika.