Specijalista Za Lečenje Povrede Prednjih Ukrštenih Ligamenata Kolena

1. Prednji ukršteni ligamenti kolena povreda

Prednji ukršteni ligamenti kolena čine jedan od četiri važna stabilizirajuća ligamenta u kolenu. Obično se javlja u sportovima praćenih velikim brzinama i brzim promenama pravca, kao što su fudbal ili košarka.

povreda prednjeg ukrštenog ligamenta kolena

U opštoj populaciji, slučajevi nastanka povrede prednjeg ukrštenog ligamenta su manji od 1%. Međutim, one su češće kod pojedinaca koji se bave sportovima koji uključuju česte promene pravca. Povrede prednjih ukrštenih ligamenata su češće kod žena nego muškaraca i češće su kod osoba mlađih od 25 godina.

2. Prednjih ukršteni ligamenti kolena - simptomi i znaci povrede

  • 'pucanje' u kolenu
  • brz otok i bol u kolenu ubrzo nakon početne povrede
  • osećaj nestabilnosti
  • nemogućnost oslonca

3. Prednji ukršteni ligamenti kolena - uzroci povrede

Prednji ukršteni ligament obično puca tokom iznenadne povrede.
75% povreda prednjeg ukrštenog ligamenta nastaje bez kontakta ili tokom minimalnog kontakta.

povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena

4. Kako se postavlja dijagnoza povrede prednjih ukrštenih ligamenata kolena?

Prvi korak u lečenju je preged ortopeda ili fizijatra.

On će detaljnim uzimanjem anamneze i specijalizovanim pregledom utvrditi o kojoj povredi se radi. Magnetna rezonanca će potvriti dijagnozu i dati uvid u stanje drugih struktura kolena.

5. Prednji ukršteni ligamenti kolena - kako se leči povreda?

Povreda prednjih ukrštenih ligmenata kolena može se lečiti neoperativno i operativno. Više o principima lečenja povrede prednjeg ukrštenog ligamenta kolena možete pročitati ovde.

6. Oporavak nakon povrede prednjih ukrštenih ligamenata

Primarni cilj nakon neposredno povrede prednjeg ukrštenog ligamenta je smanjenje otoka i bolova, kao i postizanje pune ekstenzije kolena. Ovo je od suštinskog značaja jer je preoperativni nedostatak pune ekstenzije kolena značajan faktor rizika za nemogućnost poptunog opružanja kolena nakon operacije.

Različiti fizikalni modaliteti mogu ubrzati oporavak. Pored klasičnih fizikalnih terapija (elektoterapija, ultrazvukmagnetna terapija), veliku efikasnost pokazale su savremene fizikalne terapije (tekar terapija, hilt terapija).

Pored toga, obnavljanje snage kvadricepsa pre operacije na <20% deficita nepovređene strane obezbeđuje bolji postoperativni ishod. Fizikalna terapija će se sastojati od treninga snage, pliometrijskog treninga i vežbi opšte kondicije. 

Više o oporavku u ranoj fazi možete pročititi ovde. 

7. Oporavak nakon operacije prednjih ukrštenih ligamenata

Postoperativna rehabilitacija je zasnovana na kriterijumima i na vremenu proteklom od rehabilitacije.

Kako budete napredovali kroz rehabilitaciju, na osnovu mera ishoda koje su definisane pratiće se redovno oporovak. Na taj način će se procenjivati kako napredujete kroz različite faze rehabilitacije. 

Primarni ciljevi nakon operacije su smanjenje otoka i bola, uspostavljanje normalne šeme hode i pokretljivosti patele što je pre moguće. Započećete sa vežbama za obnavljanje ekstenzije i fleksije kolena u prvih nekoliko dana nakon operacije. Potpunu ekstenziju kolena treba obnoviti što je ranije moguće, idealno tokom prvih nekoliko nedelja. Fleksiju kolena treba povratiti u potpunosti u prvih 6 nedelja. Za obnavljanje pokretljivosti u ranoj fazi nakon operacije može se postići pasivnom mobilizacijom kolena putem artromota (CPM).

cpm artromot za oporavak kod operacije ligamenata kolena

Vežbe aktivacije kvadricepsa treba da počnu u prvih nekoliko dana nakon operacije, U prvih šest nedelja nakon operacije kvadriceps se vežba samo u okviru vežbi zatvorenog lanca. Veoma je važno da se ojača ceo donji ekstremitet. Kardiovaskularni trening na stacionarnom biciklu može da počne kada se postigne 100º fleksije kolena. Sa neuromišićnim treningom treba započeti u prvih nekoliko nedelja.

Kada se ispune određeni kriterijumi, prelazi se na sledeću fazu rehabilitacije. Tokom ove faze, uvode se dinamičnije vežbe. Uvode se i vežbe otvorenog lanca i početne pliometrijske vežbe. Fokus u ovoj fazi je jačanje muskulature. Po dovoljnom oporavku mišićne snage može se započeti sa trčanjem.

vežbe nakon operacije prednjih ukrštenih ligamenata kolena

U kasnijim fazama rehabilitacije, započećete sportski specifičnu rehabilitaciju. Rad na snazi i eksplozivnosi se nastavlja.  

8. Kada je moguć povratak sportu nakon povrede prednje ukrštene veze kolena?

Povratak sportu se može očekivati između 9-12 meseci nakon operacije.

Ako se povratak sportu odloži sa 6 meseci do 9 meseci, rizik od obnovljene povrede se smanjuje za 51%. Zbog toga je strpljenje tokom procesa rehabilitacije od vitalnog značaja. Snaga nogu treba da bude što je moguće simetričnija pre povratka sportu Procena spremnosti za povratak sportu zasniva se na objektivnim rezultatima merenja snage, merenja na platformi sile i funkcionalnim testovima.