Specijalista za Oporavak Nakon Proteze Kuka

1. Šta je ugradnja proteze kuka?

Zamena zgloba kuka protezom veoma je česta operacija. Cilj ove hirurške intervencije je dugoročno smanjenje bola i poboljšanje funkcije kod odmaklih faza bolesti.

proteza kuka

2. Da li treba da brinem ako sam kandidat za ugradnju proteze kuka?

Ne. Uspešnost ove operacije je 95%. Nakon ugradnje proteze kuka kod većine pacijenata dolazi do značajnog smanjenja bola i poboljšanja funkcije.

3. Kome je potrebna proteza kuka?

Proteza kuka običn se ugrađuje kod ljudi starijih od 60 godina. Međutim, sve je češća ugradnja veštačkog kuka kod mlađih, aktivnijih pacijenata.

Koksartroza je u 90% razlog zamene kuka!

Drugi najčešći razlog za ugradnju veštačkog kuka je reumatoidni artritis.

Ugradnja veštačkog kuka će vam se savetovati ako imate:

4. Koji su simptomi nakon ugradnje proteze kuka?

Nakon ugradnje veštačkog kuka mogu se javiti:

  • karatak period bola u predelu operativnog reza
  • ograničena pokretljivost
  • otežano kretanje

5. Šta mogu da uradim da se što pre oporavim nakon operacije kuka?

Veoma je važno spremiti se za operaciju. Što su jači vaši mišići pre operacije, to će brži biti vaš oporavak nakon ugradnje proteze kuka. Zato redovno vežbanje pre operacije može olakšati postoperativni tok. 

Nakon operacije dobijaćete lekove protiv bolova. Krioterapija i elevacija noge mogu uticati na smanjenje bola i otoka. Korišćenje pomagala za hod olakšaće vaše kretanje. 

Veliku ulogu nakon ugradnje veštačkog kuka ima fizikalna terapija.

Prvi dan nako operacije započećete da vežbate. Cilj vežbi je povećanje pokretljivosti u kuku, smanjenje bola i povećanje snage mišića.  Što ranija aktivacija važna je i za prevenciju potencijalnih komplikacija, kao što je tromboza dubokih vena.

Fizikalni agensi mogu ubrazati vaš oporavak. Nakon otpusta iz bolnice svakodnevno ćete raditi vežbe koje će poboljšati pokretljivost, snagu i fleksibilnost kuka.

rehabilitacija nakon ugradnje proteze kuka

Tokom narednih nekoliko dana i nedelja, trebalo bi da postepeno povećavate distancu hodanja, polako odbacujući pomagalo za hod. Trebalo bi da osećate da ste u mogućnosti da radite više aktivnosti u kući u narednih nekoliko nedelja.

6. Koliko traje oporavak nakon ugradnje veštačkog zgloba kuka?

Moći ćete da se vratite vožnji nakon 6 nedelja (ovo može da varira). Generalno, moći ćete da se vratite laganim obavezama na poslu nakon 6 nedelja. Očekujte da ćete moći da se vratite normalnim aktivnostima dnevnog života u roku od 3 meseca. Potpuni oporavak se može očekivati u roku od 6 meseci.