Ultrazvučna Terapija - Fizikalna Terapija Za Lečenje Bolnih Stanja

1. Šta je ultrazvučna terapija?

Ultrazvučna terapija predstavlja primenu ultrazvučne energije u svrhe lečenja. Terapijski ultrazuk se primenjuje direktnim postavljanjem glave ultrazvuka na mesto otoka i bola. Ultrazvučni talasi se prostiru kroz kožu i izazivaju termički i mehanički efekat.

2. Kako deluje ultrazvučna terapija?

Ova terapija utiče na smanjenje bola, povećanje lokalne cirkulacije, smanjenje spazma, oslobađanje priraslica, i razmekšavanje ožiljka. Takođe terapijski ultrazvuk podstiče regeneraciju tkiva, srastanje preloma i saniranje povrede prednje ukrštene veze kolena.

Dubljina prodiranja i toplotni efekat zavise od frekvence i intenziteta i određuju se individualno. Terapijski ultrazvuk ima poseban način kada se primenjuje u kombinaciji sa lekovima. Ovaj postupak se naziva ultrasonoforeza lekova. Ultrazvuk povećava propustljivost kože i ubrzava kretanje čestica lekova, povećavajući na taj način njihovu efikasnost.

Ultrasonoforeza lekova kod otoka kolena

3. Kome se savetuje terapija ultrazvukom?

Postoji veliki broj oboljenja, kod kojih sa savetuje primena ultrazvučne terapije. Tu se ubrajaju degenerativna oboljenja zglobova (artroza) i kičme, tendinopatije (teniski lakat, golferski lakat, upala Ahilove tetive), bolovi u peti i stopalima, istegnuća i rupture mišića, smrznuto rame, napetost u mišićima, bolni i adeherentni ožiljci i dr.

4. Kome se ne savetuje ova terapija?

Ultrazvuk ne treba primenjivati lokalno na mesto maligniteta, u području metalnih implanta, kod postojanja lokalne akutne infekcije, vaskularnih poremećaja ili direktno na stomak kod trudnica. Ova terapija se ne sme primenjivati na zone raste kod dece, u regiji kičmene moždine kod laminektomije, ili u predeo očiju, lobanje ili testisa.

Ultrazvučna terapija cena proverite na našem sajtu!