Specijalista za Lečenje Bola u Kolenu i Natkolenici

1. MUČI VAS BOL U KOLENU?

Bol u kolenu je Vaš problem? Patite li od nestabilnosti kolena? Da li imate otok kolena? Hodate li otežano? Da li Vas bol u  natkolenici ometa u obavljanju vaših svakodnevnih ili sportskih aktivnosti?

2. BOL U U KOLENU I NATKOLENICI - ČESTI UZROCI

Bol u kolenu je često uzrokovan sledećim stanjima:

1. Iliotibijalni sindrom

Bol u kolenu često je porekla sindroma iliotibijalne trake. Ovo bolna povreda nastaje zbog preopterećenja kolena. Uzrok povrede je prekomerni pritisak iliotibijalne trake na masno jastuče u predelu spoljašnje strane kolena pri određenim aktivnostima.

Pacijenti se žale na bol u predelu spoljašnje strane kolena. Može postojati i otok na tom mestu, kao i preskakanje kolena prilikom njegovog savijanja i ispravljanja.

Slabost određenih mišićnih grupa i trenažne greške najčešći su uzroci nastanka ove povrede.

Iliotibijalni sindrom je jedan od najčešćih razloga "trkačkog kolena“.

Sindrom iliotibijalne trake kod trkača

2. Povreda mišića zadnje lože 

Bol u natkolenici može nastati zbog povrede mišića zadnje lože. To su veoma česte povrede u sportu.

Simptomi kod povrede ove mišićne grupe su različiti. Pacijenti se  mogu žaliti na intenzivan bol u natkolenici (sa zadnje strane) pri trčanju ili samo tup bol koji se postepeno pojačava. Upečatljiv je gubitak snage, eksplozivnosti i performanse u sportu. 

3. Povreda meniskusa

Povrede meniskusa su veoma česte. Ona tipično nastaju na dva načina. Prvi način podrazumeva povrede u sportu. Drugi podrazumeva postepen nastanak u sklopu gonartroze, kada je reč o degenerativnim rascepima meniskusa.

Najčešći simptomi kod povreda meniskusa su:

  • bol sa unutrašnje ili spoljašnje strane kolena
  • otežano čučanje ili klečanje
  • osećaj nestabilnosti u kolenu
  • otok kolena
  • blokada kolena

bol u kolenu

Bekerova cista često prati oštećenja meniskusa. Otok i pritisak u zatkolenoj jami  takođe mogu biti prisutni kod Bekerove ciste.

Način lečenja povrede meniksusa zavisi od vrste povrede i od vrste rascepa meniskusa. U većini slučajeva lečenje je neoperativno. Samo u pojedinim slučajevima neophodno je hirurško lečenje. 

4. Povrede prednjeg ukrštenog ligamenta kolena

Povrede prednjeg ukrštenog ligamenta najčešće nastaju u sportovima kao što su fudbal, košarka i skijanje. Može nastati istegnuće ili potpuni prekida (ruptura) prednjih ukrštenih ligamenata.

Bolovi u kolenu, otok i ograničeni pokreti prate sveže povrede prednjih ukrštenih ligamenata. Pacijenti se kasnije žale na osećaj nestabilnosti u kolenu.

Lečenje zavisi od stepena oštećenja ligamenta, godina i aktivnosti pacijenta. Ukoliko se radi o aktivnim rekreativcima, ili profesionalnim sportistima uvek se savetuje operativno lečenje ove povrede.

Rehabilitacija nakon povrede prednje ukrštene veze veoma je kompleksna

Sa rehabilitacijom je neophodno započeti odmah nakon povrede. Ona je važna za smanjenje otoka, obnavljanje pokretljivosti povređenog kolena i snage natkolene muskulautre.

Nakon operacije prednjeg ukrštenog ligamenta („ligamentoplastika“) spovodi se fizikalna terapija. Cilj je da se smanje bol, otok i postepeno poveća obim pokreta. U procesu oporavka veoma je važno poštovati mere predostrožnosti kojima se štiti graft u procesu zarastanja. U kasnijoj fazi ciljevi rehabilitacije su potpuni oporavak mišićne snage, postepen povratak trčanju i drugim sportskim aktivnostima. Pasivna mobilizacija kolena nakon opercije prednjeg ukrštenog ligamenta

Tokom oporavka sprovodi se funkcionalno testiranje, kako bi se izvršila objektivna procena da li je sportista spreman za sledeći korak u procesu rehabilitacije.

5. Povrede kolateralnih ligamenta kolena

Povrede medijalnog kolateralnog ligamenta najčešće nastaju tokom sporta ili padom. Često su udružene sa povredom medijalnog meniskusa.

Povrede unutrašnjih ligamenata kolena mogu biti različite težine. Prate ih otok, bol i ograničeni pokreti u kolenu.

Ukoliko se povreda unutrašnjih ligamenata kolena ne leči adekvatno, kasnije se može javiti nestabilnost kolena.

Način i trajanje lečenja zavise od težine povrede. Najčešće nije potrebno hirurško lečenje. 

6. Patelarni tendinitis (skakačko koleno)

Upala patelarne tetive drugačije se naziva skakačko koleno. Ukoliko je povreda akutna reč je tendinitisu, a ukoliko je hronična govorimo o tendinopatji. Upala patelarne tetive nastaje kao posledica preopterećenja patelarne tetive ili tetive kvadricepsa.

Povreda se prepoznaje po bolu sa prednje strane kolena. Bol se provocira aktivnostima, kao što su hod uz i niz stepenice, čučanj i skakanje.

Skakačko koleno se javlja veoma često kod odbojkaša i košarkaša.

Tendinitis patelarne tetive je 4x češći kod muškaraca.


Lečenje na prvom mestu podrazumeva smanjenje aktivnosti i sprovođenje specifičnog protokola vežbi. Cilj vežbi je da patelarna tetiva kroz kontrolisano, dozirano i postepeno opterećivanje ojača. Shockwave terapija se takođe koristi za lečenje.

Veoma je važno da se sagledaju svi faktori rizika koji mogu biti uzrok  preopterećenja patelarne tetive tokom skoka i doskoka. Zbog toga funkcionalno testiranje ima važnu ulogu u proceni rizika od budućih povreda.

7. Patelofemoralni bolni sindrom 

Ovo oboljenje nastaje kao posledica  aktivnosti koje vrše pritisak na zglob između čašice i butne kosti. Te aktivnosti su npr. čučanje, trčanje, skakanje, hod uz stepenice, dugotrajno sedenje i dr. Bol se tipično javlja sa prednje strane kolena, oko ili ispod čašice. Može se javljati i pucketanje i preskakanje ispod čašice.

Bol u prednjem kolenu kod trkača

8. Osgood Schlatter-ova bolest

Osgood Schlatterovo oboljenje se često javlja kod dece. Naročito je često kod dečaka, uzrasta od 13-15 god. koji su sportski aktivni.

Nastaje kao posledica preopterećenja pripoja patelarne tetive u predelu tuberositas tibiae. Ovo se dešava u fazi intenzivnog rasta.  Bol se obično javlja na vrhu potkolenice. Najviše je izražen pri trčanju i skakanju. Uz bol može postojati otok. 

Fizikalna terapija je važna za lečenje ovog oboljenja. Ona uključuje doziranje aktivnosti, primenu fizikalne terapije i jačanje muskulature nogu.

9. Hondromalacija patele 

Iritacije zadnje strane čašice koja je prekrivena hrskavicom dovodi do nastanka hondromalacije patele.

Do ovoga najčšeće dolazi zbog  prekomernog trenja čašice o butnu kost i posledične iritacije hrskavice. Uzrok tome je najčešće loša pozicija čašica.

Ovo stanje se najčešće se javlja kod mladih sportista. Čest je kod sportova koji podrazumevaju trčanje, skakanje i čučanje. Može se javiti i kod drugih osoba prilikom hoda uz i niz stepenice.

Potencijalni razlozi su skraćene ITB trake, slabost kvadricepsa i mišića kuka i ravni tabani. 

10. Iščašenje čašice

Luksacija patele najčešće se javlja u sportskoj populaciji.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i nalaza magnetne rezonance.

Lečenje luksacije čašice može biti konzervativno i operativno. U najvećem broju slučajeva savetuje se konzervativno lečenje.

11. Gonartroza

U osnovi ovog oboljenja leži degenerativni proces. Kod ove bolesti pored hrskavice  kolena, zahvaćeni su i kost, sinovijalni omotač, ligamenti i mišići kolena.

Najčešće se javlja u starijoj populaciji, ali se može javiti i kod prekomernog opterećenja kolena.

Česti simptomi su bol prilikom hodanja, stajanja i penjanja uz stepenice, oticanje i ukočenost kolena. Pacijenti se takođe često žale na osećaj pucanja i krckanja u kolenu.

Rasterećenje kolena štapom

Različite grupe lekova mogu pomoći u lečenju ovog oboljenja. Važnu ulogu ima i primena fizikalnih agenasa za smanjenje otoka i bola.  Vežbe jačanja mišića koji daju stablnost zglobu kolena su takođe značajne.

U poodmaklim fazama bolesti neophodno je hirurško lečenje, koje podrazumeva ugradnju veštačkog zgloba kolena. Fizikalna terapija ubrzava i povećava kvalitet oporavka nakon operacije.

3. KAKO FIZIKALNA TERAPIJA MOŽE DA POMOGNE?

Fizikalna terapija može u velikoj meri da pomogne u lečenju povreda i oboljenja kolena i natkolenice.

Pregled specijaliste fizijatra neophdan je da se utvrdi tačan uzrok bola u kolenu i natkolenici.

Na licu mesta specijalista fizijatar može uraditi ultrazvuk mekih tkiva. Ukoliko je potrebno uputiće vas na dodatnu dijagnostiku  ili dodatnu konsultaciju drugih specijalsita. Takođe ćete dobiti savet za odgovaraćuje pomagalo i ortozu.

Višak kilograma loše utiče na simptome gonartroze. Zato je u našoj ordinaciji moguće zakazati i pregled nutricioniste. On vam može pomoći oko izrade plana ishrane. 

Specijalista fizijatar će napraviti i plan rehabilitacije koji je prilagođen stanju vašeg kolena i proceniti vreme oporavka. Takođe ćete dobiti savet vezan za adekvatnu fizičku aktivnost. Biće vam prepisani odgovorajući lekovi i suplementi ukoliko je to potrebno za vaš oporavak. 

Metode fizikalne terapije zavise od faze povrede ili oboljenja.

Može se koristiti za smanjenje otoka i izliva u kolenu ili natkolenici, povećanje pokretljivosti kolena i jačanje natkolene muskulature i muskulature trupa. Mobilizacija zglobova se u početku može postići primenom specijalnog aparata za povećanje pasivne pokretljivosti kolena (CPM). Primenom različitih fizikalnih terapija, kao što su tekar, elektroterapija, hilt laser, i dr. postiže se smanjenje otoka i redukcija ožiljnog tkiva.

Tekar terapija kod povreda zadnje lože

Ukoliko je pacijent sportski aktivan, sa napredovanjem oporavka uvodi se intenzivniji trening snage natkolene muskulature i pliometrijski trening. 

Specifičan program vežbi ključ je oporavka kod skakačkog kolena.

Shockwave terapija takođe ima važnu ulogu u lečenju tendinopatija patelarne tetive. 

Oporavak sportski aktivnog pacijenta i spremnost za povratak sportu pratiće se kroz funkcionalno testiranje, ultrazvučnu dijagnostiku i stalno praćenje simptoma.