Specijalista za Lečenje Mortonovog Neuroma

1. Šta je Mortonov neurom?

Mortonov neurom je često bolno stanje prednjeg dela stopala.  Nastaje kao posledica oticanja i formiranja ožiljnog tkiva oko malih interdigitalnih nerava. Najčešće je zahvaćen nerv, koji se pruža između trećeg i četvrtog prsta. Značajno se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Mortonov neurinom

2. Šta je uzrok nastanka Mortonovog neuroma?

Tačan uzrok Mortonovog neuroma nije poznat. Smatra se da nastaje kao posledica preopterećenja stopala. Nastanku Mortonovog neurinoma mogu doprineti uske cipele sa nedovoljno mesta za prste, kao i cipele na štiklu. Oboljenje se značajno češće javlja u određenim populacijama (trkači i balerine). Objašnjenje leži u preopterećenju prednjeg dela stopala kod ovih sportova.

3. Koji su simptomi Mortonovog neuroma?

Karakterističan je bol u vidu napada u prednjem delu stopala koji se širi put zahvaćenih prstiju. Mogu se javiti trnjenje i pečenje. Uzane cipele ili cipele na štiklu provociraju tegobe. Bolovi se najčešće smanjuju pri izuvanju i masaži stopala.

4. Kako se postavlja dijagnoza Mortonovog neuroma?

Pregled specijaliste fizijatra predstavlja prvi korak u lečenju. Same tegobe pacijenta pobuđuju sumnju na postojanje Mortonovog neuroma. Postoje i specifični testovi koji potvrđuju postojanje ove bolesti. Definitivna dijagnoza se potvrđuje ultrazvučnim pregledom mekih tkiva ili magnetnom rezonancom stopala.

5. Šta podrazumeva lečenje Mortonovog neuroma?

Mortonov neurom se može lečiti neoperativno i operativno.

Lečenje Mortonovog neuroma uvek započinje neoperativno. Veoma je važan izbor prave obuće. Obavezno je izbegavati neadekvatnu obuću. Savetuje se udobna obuća/patika sa širim prednjim delom. Cipela sa tankim đonom, kao npr. japanke takođe treba izbegavati.

Ulošci u vidu metatarzalnih jastučića smanjuju pritisak na nerv.

Sve je više dokaza da shockwave terapija ima ulogu u lečenju Mortonovog neuroma.

Istezanje Ahilove tetive i mišića potkolenice moraju se sprovoditi redovno. U obzir dolazi i lokalna infiltracija kortikosteroida sa lokalnim anestetikom.

Hirurško lečenje se savetuje samo ako neoperativno lečenje Mortonovog neuroma ne da rezultat. Tada se savetuje operativno odstranjivanje Mortonovog neuroma.