Specijalista za Lečenje Petnog Trna

1. Šta je petni trn?

"Calcar calcanei" predstavljava pojavu koštane izrasline na donjem delu petne kosti koji nastaje usled taloženja kalcijuma. To je jedan od najčešćih razloga bola u stopalu.

2. Zašto nastaje petni trn?

U najvećem broju slučajeva nastaje zbog ponavljanih mikropovreda te regije. schockwave terapija za petni trn

3. Kod koga postoji rizik?

Faktori rizika za pojavu petnog trna su:

  •  nepravilna šema hoda
  •  trčanje i skakanje (naročito na tvrdim podlogama)
  •  povečana telesna težina
  •  ravna stopala
  •  neadekvatna obuća

4. Koji su simptomi?

Petni trn (calcar calcanei) može biti u potpunosti bez simptoma.  Ukoliko je prisutan bol to najčešće ukazuje na postojanje plantarnog fascitisa. 

Bol koji se javlja kod  plantarnog fascitisa najčešće nastaje nakon perioda mirovanja. Pacijenti se žale na oštar bol nakon ustajanja iz kreveta ujutru uz otežano oslanjanje na petu. Ovaj bol je uzrokovan naglim istezanjem fascije koje se dešava pri prvim koracima. Bol obično popušta sa hodom. Međutim kod predugog stajanja i hoda na kraju dana opet se može javiti.

5. Šta mogu da preduzmem?

Obavezno zakažite pregled kod specijaliste fizijatra. Dijagnoza ovog stanja postavlja se pre svega pregledom fizijatra. Ukoliko je potrebno specijalista fizijatar će vas poslati na dodatne dijagnostičke procedure, koje mogu podrazumevati ultrazvučni pregled mekih tkiva stopala i rentgenski snimak stopala.

6. Kako izgleda lečenje petnog trna?

Za uspešno lečenje petnog trna potrebno je istovremeno sprovoditi više postupaka:

  • Nošenje adekvatne obuće i uložaka za cipele
  • Vežbe za istezanje plantarne fascije
  • Fizikalna terapija

Osim klasičnih procedura fizikalne terapije (elektroterapija, laser, ultrazvuk) posebno mesto u lečenju ovog stanja ima primena shockwave terapije. Shockwave terapija za razliku od drugih fizikalnih terapija ima mogućnost  da svojim mehaničkim efektom dovede do “razbijanja” petnog trna. Takođe ima izraženi regenerativni i analgetski efekat što takođe smanjuje simptome porekla plantarne fascije. Specifičnost shockwave terapije je brza primena (nekoliko minuta za jednu regiju). Sprovodi se jedan put nedeljno, 3-5 nedelja u nizu.