Blokada kolena

Sve što ste hteli da znate o lečenju blokadom | Tendo

Šta su kortikosteroidi?

Kortikosteroidi se prirodno nalaze u telu. Proizvode ga nadbubrežne žlezde u malim količinama. Kao lek se koristi od 1940-ih za lečenje upala. Ovo otkriće je istraživačima donelo Nobelovu nagradu za medicinu.

Šta je blokada?

Blokada predstavlja lokalnu primenu kortikosteroida. Može se primeniti za smanjenje upale zglobova, tetiva i sluznih kesa.

Blokada – ko je može dati?

Injekcije kortikosteroida mogu dati lekari različite specijalnosti pod uslovom da su adekvatno obučeni. Fizijatri i ortopedi spadaj u najčšeće specijalnosti lekara koji daju blokade. 

Kako deluje blokada?

Lokalna primena kortikosteroida pomaže u smanjenju bolova i upale u zglobovima i raznim mekim tkivima 

Hoće li me boleti ova intervencija?

Ovo zavisi od vrste injekcije. Uobičajeno davanje blokade izgleda slično kao kada dajete krv. Međutim, injekcija može biti bolna nekoliko sati nakon toga. Zbog toga se najčešće koristiti kortikosteroid pomešan sa lokalnim anestetikom kako bi se to sprečilo.

Gde ide igla?

Za injekciju u zglob igla se postavlja u prostor između kostiju. Igla ne ulazi u kost. Za injekcije mekog tkiva igla se postavlja u problematično područje, obično tetivu ili ligament.

Kako se igla postavlja na pravo mesto?

Davanje injekcija kortikosteroida je tehnika koja zahteva mnogo sati obuke. Lekar će pažljivo opipati područje kako bi pronašao pravu ulaznu tačku igle. Poslednjih godina sve se češće daju injekcije pod kontrolom ultrazvuka. Na ovaj način osigurava se davanje leka direktno u ciljno područje.