Pilates Reformer - Klinički Pilates

1. Šta je pilates reformer i kome je namenjen?

Pilates reformer je oblik vežbanja koji koristi specijalizovanu mašinu, nazvanu "reformer".

Pilates reformer izgleda kao okvir od kreveta. On umesto dušeka ima platformu na točkovima, koja se pomera gore i dole prilikom vežbanja. Refomer ima dugačke, rastegljive opruge koje pričvršćujete za vaša stopla ili šake i koje se izdužuju pri vežbanju. Dizajn reformera omogućava širok spektar vežbi koje se fokusiraju na snagu  muskulature trupa, fleksibilnost i celokupnu kondiciju tela.

Uključujući otpor i kontrolisane pokrete, vežbanje na reformeru omogućava trening celog tela, što rezultuje poboljšanom snagom, stabilnošću i držanjem.

Klinički pilates predstavlja kombinaciju vežbi na pilates reformeru sa stručnim fizioterapijskim znanjem sa ciljem korekcije različitih slabosti i problema, kao što su npr. bol u ledjima i vratu.

Universal Cadillac Pilates - Bonpilates

2. Koja je razlika izmedju pilatesa na prostirci i reformer pilatesa?

Najveća razlika je naravno što u slučaju klasičnog pilatesa vežbate na prostirci, dok u drugom slučaju vežbate na reformeru. Na klasičnom pilatesu sprovode se jednostavne serije vežbi sa vašom telesnom težinom ili jednostavnim rekvizitima (npr. lopta), dok se reformer pilates izvodi na reformeru. Na njemu se koriste kaiševi, opruge i platforma.

Kada vežbate pilates na reformer mašini, svakoj vežbe dodaju se težina i otpor pa vežbe postaju izazovnije i intenzivnije. Na ovaj način, vežbanje na pilates reformeru je slično dizanju tegova u teretani. Razlika je u tome što reformer mašina drži celo vaše telo u ravni, te ne postoji rizik od kompenzacije tokom specifičnih pokreta na način na koji se to može desiti sa slobodnim tegovima ili drugim mašinama u teretani.

3. Kako radi reformer pilates mašina?

Deo platforme reformera je poznat i kao kočija. Povezan je sa krajem okvira oprugama, koje obezbeđuju odabrani nivo otpora. Vi koristite svoju telesnu težinu i mišiće da gurate i vučete kočiju duž okvira reformera. Blokovi na kočiji koji se nalaze iznad vaših ramena osiguravaju da ne skliznite sa kočije dok vežbate.

Reformer ima i šipku na jednom kraju, koja je takođe podesiva. Tokom nekih vežbi, stavićete ruke na šipku. Tokom drugih poteza, vi ćete koristiti svoja stopala. Nasuprot šipke na vrhu mašine je skup dugih kaiševa sa ručkama. Možete provući stopala kroz ručke i koristiti trake dok opružate svoje noge kao deo određenih poteza.

Zahvaljujući oprugama, reformer mašina je potpuno podesiva, što znači da možete modifikovati svoje vežbe i otpor u skladu sa svojom kondicijom, nivoom poznavanja pilatesa i građi vašeg tela. Reformer pilates može biti jednako koristan za nekoga ko želi da intenzivno jača mišiće svoga trupa,  kao i za nekog ko se oporavlja nakon teške povrede. 

Align Pilates Full Trapeze Cadillac | The Fitness Solution

Ovde možete pogledati kako funkcioniše pilates refomer.

4. Kome se preporučuje pilates reformer?

Ovaj način vežbanja najbolji je za ljude koji daju prednost „stabilnosti trupa“ i koji žele da imaju dobru posturu. Međutim, vežbanje na ovaj mašini može da obezbedi odličan trening za skoro svakoga. To je zato što se reformer može podesiti tako da se koristi za jednostavno zatezanje tela, za efekat vežbanje celog tela niskog inteziteta, ili čak za trening za određeni sport.

Ljudi svih nivoa kondicije mogu dobiti siguran, ali izazovan trening uz pilates reformer i to je jedna od njegovih glavnih prednosti.

Ovo uključuje kako mlade, tako i starije ljude, sportiste, ali i ljude koji veći deo dana provode sedeći. Pilates reformer se čak preporučuje i ženama tokom trudnoće kako bi mogle da vežbaju muskulaturu svog trupa, bez potrebe da se spuštaju na strunjaču.

pilates reformer

Uopšteno, pilates reformer trening podrazumeva jačanje muskulature stomaka i ledja i učenja koje mišiće angažovati i kako. Sve ovo može da vas učini boljim sportistom, pomogne u oporavku od povrede, dovede do gubitka težine, poboljša ravnotežu, gustinu kostiju i posturu i smanji bol u leđima i vratu.

5. Kome se ne preporučuje pilates reformer?

Važno je imati na umu određena ograničenja pilates reformera kako biste bii bezbedni prilikom vežbanja.

Na primer, morate biti u mogućnosti da legnete na leđa bez poteškoća. Ako ste trudni i u trećem tromesečju, to nije najbolji način vežbanja, jer se ne preporučuje ležanje tokom dužeg vremena u ovoj fazi.

Ako imate problema u vezi sa kičmom ili vratom, važno je da vežbate sa fiziotepeutom koji je pilates instruktor. 

6. Prednosti pilates reformera

Zbog mogućnosti podešavanja težine opruga ili prelaska na duge ili kratke trake, pilates reformer omogućava varijacije intenziteta opterećenja. Ono što je važno je da reformer omogućava bezbednost pri vežbanju. Pored toga postoje tipične prednosti vežbanja na reformeru koje obuvataju:

1. Jačanje mišića pelvičnog dna za žene u prenatalnom i postnatalnom periodu

Klinički pilates je odličan način vežbanja za trudnice. Vežbe na reformeru će ojačati mišiće pelvičnog dna i povećati fleksibilnost, što je važno za prevenciju i smanjenje bola u ledjima i maloj karlici. Vežbe na pilates refomeru će takođe olakšati porođaj. One su takođe dobre za oporavak vaših mišića nakon porođaja, nakon dijastaze rektuma ili kod problema sa inkontinencijom.

reformer pilates

Zbog specifičnih ograničenja vezanih za ovaj period, veoma je važno da vežbate pod stručnom kontrolom fizioterapeuta koji je i pilates instruktrot, jer će on brinuti da vežbe izvodite pravilno i bezbedno po vaše zdravlje. 

2. Poboljšanje stabilnosti

Vežbanjem mišića koji stabilizuju kuk, ramena i skočne zglobove doprinosi se ne samo ubrzanom oporavku povređenih zglobova, već i povećanju opšte stabilnost i pokretljivosti što je važno za pravilno funckionisanje tela.

3. Jačanje mišića karličnog dna i drugih mišića jezgra (core) kod muškaraca i kod žena

Slabost mišića karličnog dna u pojedinim slučajevima može biti uzrok inkontinencije, hernije, hemoroida, kokcigealnog bola, otežanog ustajanja iz sedećeg položaja i dr. Upravo zbog toga jačanje mišića jezgra i pelvičnog dna postoje veoma važno kod pojave ovih simptoma.

Reformer pilates vežbe angažuju duboke stabilizatore muskulature trupa, promovišući stabilnost i posturalnu kontrolu. 

4. Rehabilitacija nakon povrede

Vežbanje na pilates reformeru veoma je važno u rehabilitaciji nakon povreda. Stručan fizioterapeut će osmisliti adekvatne vežbe specijalno prilagođene individualnim potrebama kako bi se oporavak odvijao na bezbedan i efikasan način.

Cilj vežbanja kod kliničkog pilatesa nakon povreda je jačanje slabih mišića grupa, poboljšanje obrazaca pokreta i prevencija budućih povreda. 

🤸 I love Pilates

5. Korekcija celokupnog držanja 

Postura igra važnu ulogu u opštem zdravlju, snazi, prevenciji povreda, fleksbilnosti i balansu. Uz stručnu pomoć fizioterapeuta, kliničke pilates vežbe doprineće da vaši mišići imaju adekvatnu dužinu i snagu za adekvatnu posturu.

6. Smanjenje bolova u vratu i donjem delu leđa

Klinički pilates može pomoći kod bola u vratu i uticati na neaktivne ili slabe mišiće donjeg dela leđa. Ovo je naročito važno kod pacijenata koji nisu dovoljno aktivni tokom dana i prevashodno sede.

Klinički pilates će ojačati vaše mišiće koji su oslabljeni zbog dugog sedenja, lošeg držanja i dugog gledanja u mobilni telefon.

Pilates for Back Pain | Pilates Equipment Fitness

7. Poboljšanje fleksibilnosti

U savremenom društvu većina pacijenata ima sedeći položaj i neaktivni način života, što dovodi do loše fleksibilost i slabijih mišića. Zglobovi i tkiva imaju dobru fleksibilnost i podložniji su povredi. 

Kontrolisani pokreti koji se izvode na reformeru olakšavaju postepeno istezanje i poboljšanje dužine mišića.

Pilates Carnegie Rehabilitation Studio | Clinical Pilates

7. Poboljšanje sveukupnog zdravlja

Klinički pilates nije samo dobar za jačanje muskulature vašeg trupa, već istezajem i jačanjem svih mišićnih grupa poboljšava vaše opšte zdravlje i fizičku kondiciju.

Rehabilitacija može biti i fizički i emocionalno izazovno putovanje. Reformer pilates nudi holistički pristup koji može pozitivno uticati na mentalno blagostanje.

Psihološki efekti kliničkog pilatesa mogu igrati vitalnu ulogu u celokupnom procesu rehabilitacije.

 7. Zaključak

Pilates reformer omogućava vežbanje koje povećava fleksibilnost i snagu. Guranje i vučenje nogama i rukama nasuprot otporu opruga, kočije i telesne mase omogućava jedinstven trening za celo telo koji je drugačiji od klasičnih vežbi pilatesa.

Klinički pilates podrazumeva obraćanje pažnje na pokrete koje izvodite istovremeno regulišući disanje i stabilnost. Bez obzira da li se oporavljate od povrede, spremate za porođaj, želite da ojačate mišiće stomaka ili leđa i opštu snagu ili samo želite da budete aktivniji i zdraviji, uvek možete da zakažete trening kod fizioterepeuta sa edukacijom iz pilates reformera u ordinaciji Tendo!