HILT laser kod bola u ledjima

Kako fizijatar može pomoći da se rešite bola u leđima? | Tendo

Imate bol u leđima? Želite da znate kako se leči i kako sami sebi možete da pomognete?

Ove informacije odnose se na pacijente, kod kojih bol u kičmi traje kraće od 6 nedelja.

ŠTA JE BOL U DONJEM DELU LEĐIMA?

Lumbalni bol je onaj koje se javlja ispod rebarnog luka, a iznad sedalnog dela. Veoma je učestao. Većina ljudi tokom svog života doživi bol u leđima. Najčešće ne postoji jasan razlog za nastanak tegoba. Zbog toga govorimo o nespecifičnom bolu u leđima. On je najčešće bezopasan i prolazi za kratko vreme. Tada ne postoje klinički znaci koji ukazuju na ozbiljnija stanja, kao što su zapaljenje ili prelomi kičmenih pršljenova. Ipak, naglo nastili bol u leđima može biti opterećujući i ograničiti vas u obavljanju aktivnosti dnevnog života.

ZAŠTO NASTAJE BOL U DONJEM DELU LEDJA?

Postoji mnogo različitih razloga zašto mogu nastati bolovi u ledjima. Tu se ubrajaju:

  • napeti mišići

  • poremećaj posture (kriva kičma, skolioza, kifoza)

  • prekomerna težina

  • nedovoljno kretanja

  • dugotrajno sedenje

Na bolove u kičmi i njihov tok može uticati svakodnevni lični ili profesionalni stres.

ŠTA MOŽETE DA URADITE SAMI?

  • Kada bolovi u kičmi nastanu iznenada najvažnija je fizička aktivnost. Tu se na prvom mestu odnosi na to da nastavite koliko god je moguće sa aktivnostima dnevnog života. Mirovanje se ne savetuje. Mnoga istraživanja pokazuju da mirovanje ne samo da ne smanjuje tegobe, već ih i pojačava i odlaže oporavak.
  • Privremeno vam mogu pomoći lekovi protiv bolova koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta. Čak i oni mogu imati neželjena dejstva. Ukoliko imate neka oboljenja, kao što su visok pritisak, operacije na srcu, problem sa želucem i dr. obaveno se posavetujte sa vašim apotekarom.
  • Male promene mogu rasteriti leđa. Menjajte položaj kod dugotrajnog sedenja ili stajanja. Ukoliko dugo sedite ustanite redovno i napravite nekoliko koraka.

BOL U DONJEM DELU LEDJA – FIZIJATAR PREGLED

Pregled fizijatra na prvom mestu ima za cilj da utvrdi da li su bolovi u kičmi porekla nekog ozbiljnijeg razloga.

Veoma je važno da obavite pregled kod fizijatra ukoliko imate osećaj slabosti u nogama, imate trnjenje u nogama ili problem sa mokrenjem ili stolicom. Oni mogu ukazati na ozbiljniji uzrok bola u leđima.

Pregled fizijatra je neophodan iako bol ne prolazi unutar nekoliko dana.

Pregled fizijatra se sastoji iz anamneze i kliničkog pregleda. To je najčešće dovoljno da se isključi ozbiljniji razlog bola u leđima. Samo u ređim slučajevima, ili ako bolovi ne prolaze unutar 4 do 6 nedelja biće potebna dodatna dijagnostika (rendgen, magnetna rezonanca ili kompjuterizovana tomografija) i laboratorijsko ispitivanje. Nemojte sami ići na snimanja leđa. Uvek je važno da vas prvo pregleda fizijatar.

Nakon pregleda fizijatra u najvećem broju slučajeva savetovaće vam se terapija. Ona se obično sastoji iz medikamentozne i fizikalne terapije. Postoje različite vrste fizikalne terapije koje se mogu savetovati. 

Cilj fizikalne terapije je uvek da smanji bol, spazam mišića i ubrza oporavak. Pored klasičnih fizikalnih terapija, kao što su elektroterapijaultrazvuk i magnetna terapija postoje i savremenije fizikalne procedure. Tu se obrajaju npr. HILT laser tekar terapija. Ove fizikalne terapije omogućavaju brži oporavak. Nekada bol može proći nakon samo nekoliko fizikalnih terapija, dok je nekada potrebno i duže lečenje.

Nakon pregleda fizijatra često ćete dobiti savet za vežbanje. Kineziterapija koja će omogućiti da ojačate muskulaturu vašeg trupa pomoći će vam da u budućnosti imate manje problema sa leđima. Zato nemojte odustajati od vežbanja i uvrstite ga u vaše redovne dnevne aktivnosti!