Naša Lokacija
Neznanog junaka 6a, Beograd
Radno Vreme
Pon - Pet: 8-20, Sub 9- 14
Prenosimo članak objavljen na sajtu Trcanje.rs " 10.03.2020. Originalni članak možete naći na: Trcanje.rs
 
Jedna čitateljka nas je pitala “kakva su vaša iskustva sa povredom Mortonov neurom? Ja imam ovu povredu već 20 godina. Ne mogu da nosim štikle. Pitam zato što se ne preporučuje trčanje.

To je bio povod da dublje pojasnimo u kojim slučajevima ova povreda nastaje, kako se leči i kome trkači mogu da se obrate za pomoć, a time i odgovorimo na pitanje čitateljke.

Šta je Mortonov neurom?

Mortonov neurom je bolno stanje prednjeg dela stopala, koje nastaje kao posledica oticanja i formiranja ožiljnog tkiva oko malih interdigitalnih nerava. Najčešće je zahvaćen treči interdigitalni nerv, koji se pruža  između trećeg i četvrtog prsta. Žene su značajno češće zahvaćene nego muškarci.

Uzane cipele sa nedovoljno mesta za prste, kao i cipele na štiklu mogu doprineti nastanku Mortonovog neuroma. Međutim, bitan faktor rizika jesu i ponavljani pokreti koji dovode do prekomernog ispružanja nožnih prstiju, tzv. hiperekstenzije prstiju (npr. sprint i trčanje uzbrdo, stajanje na prstima), što objašnjava češću pojavu ovog oboljenja kod trkača i balerina.

Kod trkača, rizik je utoliko veći ukoliko je smanjena pokretljivost u smislu dorzifleksije u skočnom zglobu, što može biti anatomska karakterisika, ali i posledica skraćenja mišića potkolenice i Ahilove tetive.

Ukoliko imate Mortonov neurom, aktivnosti koje podrazumevaju ponavljani pritisak na prednji deo stopala, kao što je trčanje, mogu samo dodatno pogoršati vaše stanje. Ukoliko vam trčanje ne pogoršava tegobe ili ih ne provocira, slobodno nastavite sa sportom sa izborom prave, udobne patike za vaše stopalo.

Šta je uzrok nastanka?

Tačan uzrok Mortonovog neuroma nije poznat. Smatra se da nastaje kao posledica prekomernog opterećenja i iritacije stopala, najčešće prekomerne dorzifleksije stopala. Kao posledica prekomernog opterećenja dolazi do iritacije nerva, zbog čega oko nerva nastaje otok i zadebljanje (fibroza), koji prave pritisak na sam nerv.

Koji su simptomi ove povrede?

Uobičajene tegobe koje se javljaju kod Mortonovog neuroma su bol koji se manifestuje u vidu napada u prednjem delu stopala, koji zrači put zahvaćenih prstiju. Bol može biti praćen trnjenjem i pečenjem. Simptomi se pogoršavaju u tesnim, uzanim cipelama ili cipelama na štiklu i najčešće se smanjuju pri izuvanju i masaži stopala.

Kako se dijagnostikuje?

Sumnja na postojanje Mortonovog neuroma postavlja se na osnovu kliničke slike. Dijagnoza se potvrđuje ultrazvučnim nalazom ili magnetnom rezonancom stopala.

Koji načini lečenja, terapije postoje kod nas?

Mortonov neurom se može lečiti neoperativno i operativno. Neoperativno lečenje treba uvek da prethodi eventulanom operativnom lečenju. Izbor prave obuće je od velikog značaja. Treba izbegavati uzanu obuću ili cipele na štiklu. Umesto toga se savetuje udobna obuća/patika sa širim prednjim delom. Takođe se savetuje izbegavanje nošenja cipela sa tankim đonom, tj. bez adekvatne potpore.

Ulošci u cipeli su obavezni deo terapijskog pristupa. U tom smislu se savetuju metatarzalni jastučići koji se stavljaju iza tabanskog masnog jastučeta, čiji je cilj smanjenje pritiska na Mortonov neurom.

Istezanje Ahilove tetive i mišića potkolenice moraju se sprovoditi redovno. U obzir dolazi i lokalna infiltracija kortikosteroida sa lokalnim anestetikom.

U kojim slučajevima se operiše?

Hirurško lečenje se savetuje samo ukoliko neoperativne mere ne dovedu do smanjenja tegoba i podrazumeva uklanjanje Mortonovog neuroma.

Kome trkači sa ovom povredom mogu da se obrate?

Trkači sa ovom povredom kao prvo treba da se obrate fizijatru, koji će ih uputiti na adekvatnu dodatnu dijagnostiku i sprovesti neoperativne mere lečenja. Ukoliko one ne dovedu do smanjenja tegoba, treba se obratiti specijalisti ortopedske hirurgije radi daljeg hirurškog lečenja.

Prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović

 

Najnovija saznanja vezana za trkačke povrede donosi nam tendo.rs